Jovan prvu svjećicu ugasio bez majke

Danijela Stokanić
Jovan prvu svjećicu ugasio bez majke

Gradiška - Prvu rođendansku svjećicu mali Jovan iz Gornjih Podgradaca kod Gradiške ugasio je bez majke Jovane Šinik, koja je preminula na dan kada je ovaj mali borac došao na svijet.

Ovom dječaku, koji se za život borio od samog rođenja, dijagnostikovano je oštećenje mozga, zbog čega se o njemu najviše brine tetka Ranka Šmitran, sestra njegovog oca Ranka Šinika, koji radi danonoćno da bi obezbijedio novac za njegovo liječenje. Prisjećajući se tog 27. oktobra prošle godine, kada je Gradiškom zavladala tuga i nevjerica, Šinik drhtavim glasom ističe da će njegova Joca uvijek biti u njihovim srcima, što potvrđuje i majica sa njenim likom, koju često nosi.

- Jovanina smrt je sve nas zavila u crno, obesmislila naše živote, dovela do očaja. Bolnu istinu ni dan-danas ne mogu prihvatiti. Stalno se nadam da će ona odnekud ući u kuću, među nas i da je sve ovo samo ružan san - priča Ranko, koji osim Jovana, ima još četvoro djece o kojima se brine njegova 65-godišnja majka.

Ranko kaže da mali Jovan svaki dan po tri puta radi vježbe, dok svaki drugi mjesec odlazi na terapiju u Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" u Banjaluku, gdje ostaje po dvije sedmice.

Najljepši događaj u životu pretvorio se u put bez povratka za 33-godišnju Jovanu, koja je preminula nakon komplikacija nastalih prilikom porođaja. Jovanina porodica smatra da su za njenu smrt odgovorni ljekari, jer nisu uradili carski rez, iako je beba bila krupna.

- Kad god pozovem Okružno tužilaštvo u Banjaluci oni kažu da je istraga je u toku i ništa više - kazao je Šinik.

Šmitranova ističe da je djeci najteže, jer je njima majka najpotrebnija.

- Njih četvoro je stisla velika tuga. Ne ispuštaju Jovanine slike iz ruku, stalno ih grle i ljube, dok je Jovan, koji je po majci i dobio ime, još mali, pa ne razumije - kazala je Šmitranova. Dodala je da o Jovanu ona vodi brigu, jer brat ne može da stigne na sve strane.

- Osim toga, njemu treba posebna pažnja i njega, jer on ne može samostalno ni da sjedi, iako je napunio godinu - istakla je Šmitranova. Dodala je da svakodnevno radi vježbe sa Jovanom.

- Samo da Jovan izraste u zdravo dijete, to nam je najvažnije. Ne razdvajam ga od svoje troje djece, a sa nama je od momenta kad je izašao iz bolnice - kazala je Šmitranova.

Tim povodom prošle godine su održavani i protesti građana pod sloganom "Svi smo Jovana".

Istraga

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka ističu da se predmet nalazi u radu kod postupajućeg tužioca i u fazi je istrage, zbog čega ne mogu iznositi u javnost više informacija. Komisija za vanredni stručni nadzor, koju je u gradišku bolnicu uputilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, konstatovala je prošle godine da je Jovani pružena adekvatna zdravstvena zaštita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana