Јован прву свјећицу угасио без мајке

Данијела Стоканић
Јован прву свјећицу угасио без мајке

Градишка - Прву рођенданску свјећицу мали Јован из Горњих Подградаца код Градишке угасио је без мајке Јоване Шиник, која је преминула на дан када је овај мали борац дошао на свијет.

Овом дјечаку, који се за живот борио од самог рођења, дијагностиковано је оштећење мозга, због чега се о њему највише брине тетка Ранка Шмитран, сестра његовог оца Ранка Шиника, који ради даноноћно да би обезбиједио новац за његово лијечење. Присјећајући се тог 27. октобра прошле године, када је Градишком завладала туга и невјерица, Шиник дрхтавим гласом истиче да ће његова Јоца увијек бити у њиховим срцима, што потврђује и мајица са њеним ликом, коју често носи.

- Јованина смрт је све нас завила у црно, обесмислила наше животе, довела до очаја. Болну истину ни дан-данас не могу прихватити. Стално се надам да ће она однекуд ући у кућу, међу нас и да је све ово само ружан сан - прича Ранко, који осим Јована, има још четворо дјеце о којима се брине његова 65-годишња мајка.

Ранко каже да мали Јован сваки дан по три пута ради вјежбе, док сваки други мјесец одлази на терапију у Завод за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" у Бањалуку, гдје остаје по двије седмице.

Најљепши догађај у животу претворио се у пут без повратка за 33-годишњу Јовану, која је преминула након компликација насталих приликом порођаја. Јованина породица сматра да су за њену смрт одговорни љекари, јер нису урадили царски рез, иако је беба била крупна.

- Кад год позовем Окружно тужилаштво у Бањалуци они кажу да је истрага је у току и ништа више - казао је Шиник.

Шмитранова истиче да је дјеци најтеже, јер је њима мајка најпотребнија.

- Њих четворо је стисла велика туга. Не испуштају Јованине слике из руку, стално их грле и љубе, док је Јован, који је по мајци и добио име, још мали, па не разумије - казала је Шмитранова. Додала је да о Јовану она води бригу, јер брат не може да стигне на све стране.

- Осим тога, њему треба посебна пажња и њега, јер он не може самостално ни да сједи, иако је напунио годину - истакла је Шмитранова. Додала је да свакодневно ради вјежбе са Јованом.

- Само да Јован израсте у здраво дијете, то нам је најважније. Не раздвајам га од своје троје дјеце, а са нама је од момента кад је изашао из болнице - казала је Шмитранова.

Тим поводом прошле године су одржавани и протести грађана под слоганом "Сви смо Јована".

Истрага

У Окружном јавном тужилаштву Бањалука истичу да се предмет налази у раду код поступајућег тужиоца и у фази је истраге, због чега не могу износити у јавност више информација. Комисија за ванредни стручни надзор, коју је у градишку болницу упутило Министарство здравља и социјалне заштите РС, констатовала је прошле године да је Јовани пружена адекватна здравствена заштита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана