Јесења бразда на 75.000 хектара

Милијана Латиновић
Јесења бразда на 75.000 хектара

Бањалука - Јесења сјетва на ораницама у Републици Српској је при крају, а ратари ће пшеницом, као најважнијом озимом културом, засијати 50.000 хектара, што је за око седам одсто више него што је планирано.

Истакли су ово у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, нагласивши да ће укупне засијане површине ове јесени премашити план сјетве.

- Озиме културе биће засијане на 75.000 хектара, а основни разлог за повећање сјетвених површина су лоша искуства произвођача са производњом јарих усјева ове године, које је уништила суша, као и мјере подршке производњи пшенице - навели су из Министарства и додали да је сјетва завршена на више од 80 одсто ораница.

Истичу да ће ратари, осим пшенице, засијати више и зоби, јечма, ражи, али и крмног биља неопходног за исхрану стоке.

- Због смањеног приноса и квалитета сточне хране произведене у овој години произвођачи повећавају површине под крмним биљем да би у прољеће обезбиједили квалитетну сточну храну - рекли су у Министарству и додали да је крмним биљем до сада засијано око 1.050 хектара.

Истичу да је због повећања трошкова обраде земљишта и цијене горива ове године сјетва озимих култура скупља за око десет одсто у односу на претходне.

- Трошкови сјетве пшенице износе око 1.100, осталих стрних жита 1.200, а уљане репице око 1.340 марака по хектару - истакли су у Министарству и додали да је минерално ђубриво поскупјело за готово три одсто, а дизел гориво за око два одсто.

Предсједник Удружења произвођача млијека и узгајивача говеда РС Остоја Николић каже да временске прилике иду на руку пољопривредницима да би сјетву успјешно привели крају.

- Пољопривредници су препознали исплативост у производњи пшенице јер Министарство подстиче ову врсту производње - рекао је Николић.

Коментаришући поскупљење јесење сјетве, Николић каже да чим Министарство мало више новца обезбиједи за помоћ ратарима, продавци репроматеријала повећају цијене.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац каже да је редовна исплата подстицаја у овој години допринијела томе да ратари засију веће површине озимим културама. Усорац је подсјетио да је Министарство ове године обезбиједило 120 литара регресираног дизела по хектару, као и помоћ од 28 КМ по хектару.

Подстицај за пшеницу

Из Министарства пољопривреде подсјећају да подстицај за производњу меркантилне пшенице износи 200 марака по хектару. Додају да премија за произведену и продату меркантилну пшеницу износи 0,05 КМ по хектару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана