Jelena i njen otac dobili kuću

Milan Vujić
Jelena i njen otac dobili kuću

Gradiška - Jelena Mirjanić iz Gornjih Podgradaca kod Gradiške i njen otac Novak, čija životna priča nije ostavila ravnodušnim mnoge ljude velikog srca, dobili su svoj krov nad glavom.

Zahvaljujući gradiškim privrednicima i čitaocima "Glasa Srpske", nakon što smo objavili potresnu priču o sudbini četrnaestogodišnje djevojčice, porodici Mirjanić je sagrađena montažna kuća. U novom domu Jelena ima i svoju sobu sa radnim stolom o kojoj je prije, dok je učila u hodniku, mogla samo da sanja. Dobri ljudi su im poklonili i nov namještaj, a gradiška "Elektrodistribucija" omogućila je besplatno priključenje na elektromrežu.

Tako je samo u roku od pola godine uspješno završena humanitarna akcija za pomoć Jeleni, koja sama brine o ocu Novaku, koji je prije četiri godine radeći u šumi ostao invalid. Tada je Jelena, koja je sa samo pet godina ostala bez majke, "zaledila" svoje djetinjstvo, pa poslove nije dijelila na muške i ženske, jer je bila primorana da radi sve. Da situacija bude još teža Mirjanići su živjeli u iznajmljenoj staroj kući. Ipak, sve to nije omelo Jelenu da bude odlikaš i da svoje školske obaveze završava redovno. Zahvaljujući dobrim ljudima, ovi ružni dani su ostali iza njih, a Novak kaže da se napokon osjećaju sigurno u svojoj kući.

- Bio sam uvjeren u obećanja svih dobrih ljudi, koji su mjesecima zvali, interesovali se kako smo Jelena i ja i evo danas su mi uručeni ključevi sopstvenog doma. Blizu mi je i Dom zdravlja i napokon sam srećan - rekao je Novak.

Jelena je rekla da je presrećna što će nakon deset godina podstanarskog života imati sopstveni krov nad glavom.

- Donedavno smo živjeli u iznajmljenoj kući i ništa nije bilo naše. Sada je sve drugačije i ovaj dan ću pamtiti zauvijek. Hvala svima što su nam pomogli - kaže Jelena.

Njoj će biti ostvarena i želja da nastavi školovanje.

- Trenutno sam deveti razred, a nakon završetka osnovne škole upisaću se u medicinsku. Dobila sam i stipendiju, a poslije srednje imam ugovor da mogu raditi u medicinskom centru - rekla je Jelena.

Ona je dodala da joj je stipendiju obezbijedio doktor Slavko Dunić, koji je inicirao akciju pomoći za Mirjaniće.

- Mnogi gradiški privrednici uložili su trud i pomogli da bude sagrađena montažna kuća. Uspjeli smo da im obezbijedimo dom, ali tu nije kraj. Nastavićemo da brinemo o Jeleni i o Novaku, koji se sada nalazi na samo nekoliko metara od ambulante Doma zdravlja, gdje će biti pod stalnom prismotrom ljekara - rekao je Dunić, koji je inicirao akciju pomoći.

Otklonjeni propusti

Direktor "Elektrodistribucije" Gradiška Zoran Adžić rekao je da je Administrativna služba napravila propust, jer je kuću napravila ispod dalekovoda.

- Radnici su doveli sistem u tehničko ispravno stanje, struja je priključena, ali uz dodatne napore. Situacija je dodatno komplikovana, jer su se morale izmještati bandere, te umjesto koštanja priključka hiljadu KM, došlo je do cifre od oko 4.000 KM - naveo je Adić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana