Japanska donacija “Vodovodu” u Gradišci

M. V.
Japanska donacija “Vodovodu” u Gradišci

Gradiška - Komunalno preduzeće “Vodovod” iz Gradiške dobilo je od vlade Japana opremu vrijednu 120.000 maraka, koja omogućava otkrivanje mikrolokacija na kojima se stvaraju gubici na vodovodnoj mreži.

Vodovodna i kanalizaciona mreža znatno je proširena, sistem uz pomoć brojnih donatora modernizovan, posebno na vodoizvorištu Žeravica, a gubici pitke vode u mreži su smanjeni.

- Pojačanom kontrolom potrošnje pitke vode, posebno u gradskoj zoni, gubici su smanjeni za 10 odsto. Međutim, tek sada, primjenom savremene tehnologije za mikrolociranje kvarova i drugih vidova gubitaka, kao i formiranjem odsjeka koji će se baviti ovim problemima, uvjereni smo da će ti gubici biti drastično smanjeni - rekao je direktor Vodovoda” Sandro Zeničanin.

On je podsjetio da je za sedam mjeseci, koliko su trajali radovi, obavljena rekonstrukcija svih tehničkih i zamjena hidromašinskih elemenata vodotornja i svih cjevovoda na vodoizvorištu u Žeravici.

- Omogućeno je alternativno puštanje distribucije vode u sistem preko eksploatacionih bunara. Formirani su bajpasi u slučaju nekih situacija da se može omogućiti nesmetano snabdijevanje vodom građana. Isto tako, obezbijeđena je automatizacija i telemetrija cjelokupnog sistema - rekao je Zeničanin, koji je dodao da je ukupna vrijednost projekta na vodoizvorištu i sistemu telemetrije oko 2, 5 miliona KM.

Vodovod ubuduće planira da primjenjuje precizniji vid obračuna, što znači da će potrošnju očitavati svakog mjeseca, umjesto kvartalno, gdje su računi formirani na osnovu prosječne potrošnje.

- To je početak primjene takozvanog daljinskog očitavanja potrošnje. U toku je unošenje potrošača u elektronsku bazu, čime ćemo zaokružiti naš informacioni sistem. To će pojeftiniti rad, a potrošači će dobiti precizne račune za svaki mjesec - rekao je Zeničanin.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana