Japanci donirali 40 junica

S. M.
Japanci donirali 40 junica

Rogatica - Japanska agencija za međunarodnu saradnju "Džajka" doniraće u okviru projekta "Izgradnja povjerenja kroz ruralni razvoj" 40 steonih junica za isto toliko domaćinstava u Rogatici.

Riječ je o projektu koji se, osim u Rogatici, već treću godinu realizuje i u opštinama Srebrenica i Bratunac. 

Načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac istakao je da će saradnja sa "Džajkom" biti nastavljena.

- Dodjela junica ima socijalni karakter, jer će ih dobiti višečlane porodice. Cilj projekta je samoodrživost poljoprivrednih gazdinstava i poboljšanje života na selu, posebno kod mlađih koji su se opredijelili da se bave poljoprivredom - rekao je Puhalac, koji je u petak sa poljoprivrednim proizvođačima potpisao ugovore o dodjeli junica.

Puhalac je napomenuo da su korisnici ove donacije, koja po grlu iznosi oko 5.000 maraka, dužni da životinju drže najmanje pet godina, da budu dobri domaćini i da imaju odgovarajuću štalu. Veoma je važno i to što će obaveza poljoprivrednih proizvođača biti da prvorođeno tele dodijele opštini, odnosno sljedećem domaćinstvu.

Ova donacija će mnogo značiti i za porodicu Maje Gluhović iz Božina, koja ima devetoro djece, muža i svekrvu, a niko od njih nije zaposlen. Na pomoći je zahvalio i Miodrag Grujičić iz Stare Gore, koji ima četvoro djece.                            

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana