Jајчанин спасио држављанина Србије на Ђолу: Не бројим спасене животе VIDEO

nezavisne.com
Jајчанин спасио држављанина Србије на Ђолу: Не бројим спасене животе VIDEO

Јајце - Спасен живот јуче на језеру Ђол, код Шипова, само је један у низу које је спасио Рифат Џанан, ватрогасац и хуманиста из Јајца.

Он више и не броји своје херојске подвиге, који су се годинама низали што током посла, што након радних обавеза. За 12 година, колико ради као ватрогасац, небројено пута је учествовао у акцијама спасавања, али је и мимо посла често био актер невоља, у којима је прискакао у помоћ, баш као и у понедјељак, када је спасио држављанина Србије.

“Имао сам слободан дан па сам са женом отишао на купање на језеро Ђол. Тај човјек је као возач пролазио поред језера и свратио да се расхлади”, прича Џанан за “Независне”.

Истиче да је, док је пливао, чуо запомагање из воде, а мушкарац је позивао помоћ тврдећи да га је ухватио грч.

Храбри ватрогасац није се двоумио и одмах је брзо почео да плива према њему те му помогао придржавши га да не потоне.

Српски држављанин је уз његову помоћ био на чврстом тлу и потпуно безбједан, а овај херојски чин забиљежили су купачи те се снимак храброг ватрогасца убрзо појавио на интернету.

“Богами, никад нисам бројао колико сам живота спасио, а највише је то било у удесима. Није то било само током радног времена, неколико пута сам и мимо посла био у прилици да помогнем”, каже Џанан.

Присјећајући се својих подвига, овај припадник Територијалне ватрогасне јединице Јајце истиче да је прије неколико година враћајући се с посла у мјесто Винац, гдје иначе живи, видио ауто који је слетио у ријеку Врбас.

“Био је почетак зиме, клизаво и прохладно. Видио сам ауто који је слетио и помогао сам човјеку и жени да безбједо изађу. Касније се испоставило да је то био љекар из Сарајева са супругом”, присјећа се Џанан.

Све његове акције спасавања нису имале срећан крај, али ни најтеже околности нису га натјерале да одустане од мисија у којима је најбитнији био живот.

“Било је то у Винцу, када сам из удеса спасавао човјека преко којег је прешао аутобус”, присјећа се Џанан.

У силној жељи да га спаси овај храбри човјек је чак дијелове његовог тијела купио у врећу, али нажалост није успио.

Херојства Рифата Џанана као једног од најхрабријих припадника система заштите и спасавања препознала је и Федерална служба цивилне заштите, која му је лани додијелила златну значку, као једном од 56 заслужних колектива и појединаца.

Признање му је уручено на обиљежавању Дана Федералне управе цивилне заштите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана