Јахте из Лопара освајају свијет

Јахте из Лопара освајају свијет 23.07.2018 13:56 | Вељко Зељковић

Лопаре - У омаленом подмајевичком селу Смиљевац код Лопара, на имању Горана Гајића, једна породична фирма прави јахте и чамце од полиестера за познату аустријску компанију “Сунбеам Џацхтс”.

Предузеће “Смиљевац пром” још од 2004. године успјешно сарађује с овом реномираном компанијом из Салцбурга, која се специјализовала за производњу луксузних јахти и једрењака за захтјевно инострано тржиште.

Према ријечима Горана Гајића, једног од сувласника ове породичне фирме, у погонима у Смиљевцу се праве уникатни чамци који задовољавају најстроже европске стандарде. Цијена јахти, чија производња започиње у овом подмајевичком сеоцету, а завршна обрада се обавља у Аустрији, креће се око 70.000 евра, мада се у производном програму могу наћи и чамци које себи могу да приуште и они који располажу са мање новца.

- Наше јахте спадају у ред најпопуларнијих у свијету јер матична фирма у Аустрији има традицију квалитета дугу више од 140 година - каже Гајић, додајући да је у овај бизнис укључена његова готово сва ужа породица.

Поред њега, ту су и његова супруга Вајка, син Милан, свастика Љубица и њен супруг Миленко Бабић, са којим је Горан и “испекао” овај занат у Аустрији.

- Миленко и ја смо још 1989. године отишли у Аустрију и тамо се запослили у овој компанији. У то вријеме, тамо је већ радило неколико људи из овог краја. Када смо одлучили да се вратимо у родну груду пала нам је на памет идеја о отварању једног погона у БиХ, а који би радио за потребе ове компаније. Постигли смо договор са власницима фирме и од те 2004. године па до данас траје успјешна сарадња - појаснио је Гајић.

Иако је ова пословна визија у почетку дочекивана са подсмијехом и неразумијевањем, породице Гајић и Бабић су истрајале и показале како се и једна сасвим необична пословна прича може спровести у дјело. Па и да се у подножју планине Мајевице праве чамци.

- Говорили су ми да никада нећу успјети, да ми фали једно весло у глави... Али, истрајао сам и успио. Наши послодавци су више него задовољни нашим производима - нагласио је овај сналажљиви предузетник из Смиљевца.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица