Jahorinu okupirali strani turisti

Anita Janković Rečević
Jahorinu okupirali strani turisti

Jahorina - Olimpijska ljepotica Jahorina u prvim sedmicama zimske sezone bilježi rekordne posjete ljubitelja zimskih sportova, a nova tjubing traka, koja će danas biti puštena u pogon na platou Poljice, trebalo bi da primami mnoštvo novih skijaša, pogotovo najmlađih.

U Olimpijskom centru (OC) "Jahorina" ističu da je tjubing traka samo jedan od sadržaja ski-vrtića na platou Poljice.

- To je turističko-rekreativni sadržaj namijenjen svim uzrastima, prvenstveno mlađoj populaciji. Duga je oko 100 metara i može se koristiti za ski-poligon, te za sankanje na gumama po plastičnoj podlozi. Biće odličan cjelogodišnji adrenalinski sadržaj i danas je besplatna za sve posjetioce - istakli su u OC "Jahorina" i dodali da će ski-vrtić početkom naredne godini biti obogaćen novim sadržajima za djecu.

Naglasili su da će od sutra skijašima i borderima biti dostupna i staza Prača, te da će u toku novogodišnjih praznika skijališta raditi u punom kapacitetu.

- Zahvaljujući novim sadržajima i boljim uslovima skijanja tokom decembra na Jahorini je boravilo više od 9.500 skijaša. Iako je sezona zvanično otvorena 14. decembra, skijanje je počelo desetak dana ranije i posljednja dva vikenda oboreni su rekordi posjećenosti. Samo prošle nedjelje na našoj planini se skijalo više od 1.500 ljudi - istakli su o ovom centru.

Dodali su da je većina smještajnih kapaciteta u januaru rezervisana, te da je mnogo stranih gostiju.

- Na stazi se uglavnom čuje italijanski, mađarski, slovenački i engleski jezik. Ima mnogo stranih gostiju, a posebno Mađara, što nije bilo ranijih godina - kazali su OC "Jahorina" i dodali da očekuju nove snježne padavine, što će omogućiti, kako kažu, vrtoglavo dobro skijanje.

Ističu da je skijašima na raspolaganju više od 6.000 metara proširenih, iznivelisanih i uređenih staza po svjetskim standardima.

- Staze koje su bile strme i potencijalno opasne, namijenjene isključivo ekstremnim skijašima, su ublažene i prilagođene svima. Izgradili smo vezne puteve i tako uvezali sva skijališa u cjelinu. Na vrhu planine je izgrađen vjetroustav, koji služi kao putokaz i orijentir skijašima - istakli su u OC "Jahorina".

Rukovodstvo olimpijske ljepotice Jahorine započelo je i izgradnju velikog vještačkog jezera na nadmorskoj visini od oko 1.900 metara.

- Jezero bi do proljeća trebalo da bude potpuno završeno i zimi će služiti za vještačko osnježavanje. Tokom ljeta imaće razne sadržaje, biće dostupno za kupanje, sunčanje, šetnju, a posjetioci će imati priliku i da se u pedalinama provozaju jezerom - istakli su u OC "Jahorina".

Nova godina

Posjetioci Jahorine u novu godinu će uploviti uz zvuk nota pjevača i kompozitora Željka Joksimovića, koji će nastupati na platou ispred hotela "Bistrica".

- Koncert će početi u 22 časa i biće besplatan za sve posjetioce - istakli su u Olimpijskom centru "Jahorina".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana