Jagma za banju zbog reume i infarkta

Milijana Latinović
Jagma za banju zbog reume i infarkta

Banjaluka - U banjama i bolnicama specijalizovanim za medicinsku rehabilitaciju u RS lani se o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja liječilo 12.856 osiguranika, najviše zbog reumatoloških i neuroloških oboljenja i infarkta.

Pravo na produženu medicinsku rehabilitaciju imaju osiguranici sa bolestima nervnog sistema, zatim oboljenjima srca i krvnih sudova, reumatskim oboljenjima te oboljenjima kože.

S obzirom na to da je broj mjesta u banjama i specijalizovanim ustanovama ograničen, mnogi osiguranici mjesecima čekaju na termin. Brojni su i oni koji idući termin za boravak rezervišu prilikom trenutnog boravka u banji.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja RS, lani je broj pacijenata koji su boravili u banjama bio veći za pet odsto u odnosu na 2015. godinu, što je Fondu donijelo i povećanje troškova.

Podsjećaju da je od 2014. godine omogućen boravak u banjama i osiguranicima sa respiratornim oboljenjima poput astme, zatim cistične fibroze, kao i onima kojima je izvršena transplantacija pluća.

- Uputnicu za produženu medicinsku rehabilitaciju daje ljekar porodične medicine i to na osnovu preporuka specijaliste određene medicinske grane - rekli su u Fondu.

Dodaju da za pacijente koji su oslobođeni plaćanja participacije Fond u cijelosti snosi troškove boravka u banji, dok ostali osiguranici plaćaju dio cijene rehabilitacije.

Ističu da za pacijente čije je zdravstveno stanje takvo da im nije dovoljno samo liječenje osnovne bolesti, ugovaraju produženu rehabilitaciju u banjama Dvorovi u Bijeljini, "Vrućica" kod Teslića, "Vilina Vlas" u Višegradu i od prošle godine i u banji Kulaši u Prnjavoru.

Pacijenti u zavisnosti od zdravstvenog stanja odlaze i na rehabilitaciju u Bolnicu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Mlječanica" u Kozarskoj Dubici i Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" u Banjaluci.

U banji Kulaši u Prnjavoru lani je boravio 451 osiguranik Fonda, a gotovo polovina su bili pacijenti sa reumatološkim oboljenjima koji su koristili ljekovita svojstva vode.

- Pored pacijenata sa reumatološkim, imali smo jedan broj onih sa prelomima i kožnim oboljenjima - rekli su u Banji Kulaši.

Dodaju da dužina boravka u banji zavisi od zdravstvenog stanja zbog kojeg ljudi dolaze, a rehabilitacija uglavnom traje između 10 i 21 dan.

U banji Dvorovi u Bijeljini ističu da uz stalni nadzor ljekara i kompletan fizikalni tretman uspješno liječe sve oblike reumatskih oboljenja, a među pacijentima česti su i oni sa moždanim udarom, zatim odrasli i djeca sa neurološkim problemima i djeca sa urođenim anomalijama.

Banje u Srbiji

Osiguranici čija rehabilitacija nije moguća u ustanovama u RS imaju mogućnost liječenja u specijalizovanim ustanovama za medicinsku rehabilitaciju u Srbiji. Ta liječenja, na osnovu prijedloga referentnih ustanova u Srpskoj, odobrava komisija Fonda.

- Uglavnom se izvan RS upućuju oboljeli od multiple skleroze i to u Specijalizovanu bolnicu za rehabilitaciju Gornja Trepča - rekli su u Fondu zdravstvenog osiguranja i dodali da je lani u specijalizovanim ustanovama boravio 261 osiguranik iz RS.

Banje i specijalizovane ustanove u RS

Zdravstveno-turistički centar "Banja Vrućica" Teslić

Rehabilitacioni centar "Vilina Vlas" Višegrad

Banja Dvorovi Bijeljina

Banja Kulaši Prnjavor

Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" Banjaluka

Bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Mlječanica" Kozarska Dubica

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana