Јагма за бању због реуме и инфаркта

Милијана Латиновић
Јагма за бању због реуме и инфаркта

Бањалука - У бањама и болницама специјализованим за медицинску рехабилитацију у РС лани се о трошку Фонда здравственог осигурања лијечило 12.856 осигураника, највише због реуматолошких и неуролошких обољења и инфаркта.

Право на продужену медицинску рехабилитацију имају осигураници са болестима нервног система, затим обољењима срца и крвних судова, реуматским обољењима те обољењима коже.

С обзиром на то да је број мјеста у бањама и специјализованим установама ограничен, многи осигураници мјесецима чекају на термин. Бројни су и они који идући термин за боравак резервишу приликом тренутног боравка у бањи.

Према подацима Фонда здравственог осигурања РС, лани је број пацијената који су боравили у бањама био већи за пет одсто у односу на 2015. годину, што је Фонду донијело и повећање трошкова.

Подсјећају да је од 2014. године омогућен боравак у бањама и осигураницима са респираторним обољењима попут астме, затим цистичне фиброзе, као и онима којима је извршена трансплантација плућа.

- Упутницу за продужену медицинску рехабилитацију даје љекар породичне медицине и то на основу препорука специјалисте одређене медицинске гране - рекли су у Фонду.

Додају да за пацијенте који су ослобођени плаћања партиципације Фонд у цијелости сноси трошкове боравка у бањи, док остали осигураници плаћају дио цијене рехабилитације.

Истичу да за пацијенте чије је здравствено стање такво да им није довољно само лијечење основне болести, уговарају продужену рехабилитацију у бањама Дворови у Бијељини, "Врућица" код Теслића, "Вилина Влас" у Вишеграду и од прошле године и у бањи Кулаши у Прњавору.

Пацијенти у зависности од здравственог стања одлазе и на рехабилитацију у Болницу за физикалну медицину и рехабилитацију "Мљечаница" у Козарској Дубици и Завод за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" у Бањалуци.

У бањи Кулаши у Прњавору лани је боравио 451 осигураник Фонда, а готово половина су били пацијенти са реуматолошким обољењима који су користили љековита својства воде.

- Поред пацијената са реуматолошким, имали смо један број оних са преломима и кожним обољењима - рекли су у Бањи Кулаши.

Додају да дужина боравка у бањи зависи од здравственог стања због којег људи долазе, а рехабилитација углавном траје између 10 и 21 дан.

У бањи Дворови у Бијељини истичу да уз стални надзор љекара и комплетан физикални третман успјешно лијече све облике реуматских обољења, а међу пацијентима чести су и они са можданим ударом, затим одрасли и дјеца са неуролошким проблемима и дјеца са урођеним аномалијама.

Бање у Србији

Осигураници чија рехабилитација није могућа у установама у РС имају могућност лијечења у специјализованим установама за медицинску рехабилитацију у Србији. Та лијечења, на основу приједлога референтних установа у Српској, одобрава комисија Фонда.

- Углавном се изван РС упућују обољели од мултипле склерозе и то у Специјализовану болницу за рехабилитацију Горња Трепча - рекли су у Фонду здравственог осигурања и додали да је лани у специјализованим установама боравио 261 осигураник из РС.

Бање и специјализоване установе у РС

Здравствено-туристички центар "Бања Врућица" Теслић

Рехабилитациони центар "Вилина Влас" Вишеград

Бања Дворови Бијељина

Бања Кулаши Прњавор

Завод за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" Бањалука

Болница за физикалну медицину и рехабилитацију "Мљечаница" Козарска Дубица

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана