Jabuke pune kasu voćarima i beračima

Milijana Latinović
Jabuke pune kasu voćarima i beračima

Banjaluka - Berba jabuka zahuktava se na plantažama širom Republike Srpske, a iako su voćari strepjeli da sočne plodove neće imati ko da bere jer ovogodišnji prinosi dostižu i 60 tona po hektaru, odziv berača premašio je sva očekivanja.

Berba ranih sorti, crvenog i zlatnog delišesa, već je u punom jeku, a od ponedjeljka će od berača vrvjeti i plantaže na kojima su zasađene sorte koje nešto kasnije sazrijevaju. Voćari ističu da su ovogodišnji prinosi duplo veći od višegodišnjeg prosjeka, te da ne pamte bolju godinu. Još samo da nakupci dobro plate, dodaju, i uloženi rad i trud će se konačno isplatiti.

Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović ističe da su ranijih godina prinosi jabuka bili u prosjeku između 25 i 30 tona po hektaru, dok je ovogodišnji prosječni prinos premašio 40 tona po hektaru.

- Jabuke su u većini voćnjaka jako rodile, a osim velike količine plodova, i kvalitet je prvoklasan. Na pojedinim plantažama prinos dostiže 60 tona po hektaru, što voćari ne pamte da su ikada imali - istakao je Dojčinović i dodao da su kruške i jabuke u Srpskoj zasađene na 4.000 hektara.

Dodao je da će ubrane jabuke skladištiti u hladnjače i čekati izvoz na rusko tržište koji se obično zahukta u novembru, kad sve plodove skinu sa grana. Ima i onih, kaže Dojčinović, koji će sav rod prodati već u toku berbe.

- Zvanične otkupne cijene još nema. Lani su nakupci plaćali jabuke između 0,6 i 0,7 KM po kilogramu. Očekujem da bi ovogodišnja cijena mogla biti 0,5 KM, čime bismo mi bili i te kako zadovoljni - dodao je Dojčinović.

Za razliku od voćara u Srbiji koji muku muče sa velikim količinama jabuka koje nema ko da bere, niti ima kupaca, pa plodove daju svinjama ili prave rakiju, voćari u Srpskoj kažu da ne pamte bolji odziv radne snage.

- Nikada nije bilo više berača. Dolaze iz svih krajeva RS. Obezbijedili smo im dnevnice od 35 do 40 maraka, ručak, kafu, prevoz ili prenoćište - kazao je prvi voćar Srpske i dodao da će ovogodišnja berba potrajati do 1. novembra.

Voćar iz Kozarske Dubice Brane Kos, koji jabuke uzgaja na tri hektara, kaže da je ovogodišnji rod premašio sva očekivanja.

- Prinos je skoro 60 tona po hektaru, a osim toga, i kvalitet jabuka je prvoklasan. Nadam se da ćemo ostvariti dobru zaradu i da će biti kupaca - rekao je Kos i dodao da među beračima u njegovom voćnjaku prednjače studenti koji prije početka nove akademske godine žele da zarade džeparac.

Ovogodišnjim rodom zadovoljan je i voćar iz Donjih Podgradaca u Gradišci Željko Kosović, koji na hektar i po zemljišta uzgaja nekoliko sorti kraljice voća.

- Oko 90 odsto zasada čini jabuka sorte ajdared. Osim toga, imam manje količine crvenog i zlatnog delišesa - rekao je Kosović. Istakao je da je ova godina pogodovala svim vrstama voća te da će nakon godina u kojima su samo sabirali štetu od suše i grada, voćari napokon odahnuti i korpe napuniti plodovima svog rada.   

Ambalaža

Dragoja Dojčinović ističe da je voćarima trenutno najveća briga nabavka boks paleta u koje se stavljaju ubrane jabuke.

- Cijena jedne plastične palete iznosi i do 100 evra, dok se drvene mogu naći i za 70 maraka. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS nam je obećalo pomoć u sufinansiranju 10.000 boks paleta - rekao je Dojčinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana