Јабуке из Лакташа на руској трпези

Анита Јанковић-Речевић
Јабуке из Лакташа на руској трпези

Тамбов - Јабуке са лакташких плантажа и рен из Србије пронашли су пут до руске трпезе захваљујући договору делегација из РС и Србије које су протеклих дана боравиле у области Тамбов у Русији.

Циљ четвородневне посјете био је успостављање економских, културних и научних веза. Делегација РС, са начелником Лакташа Ранком Карапетровићем и предсједником подручне Привредне коморе Бањалука Гораном Рачићем на челу, учествовала је на Економском панелу традиционалног Сверуског фестивала науке.

Карапетровић је указао на могућности које у заједничким пословима могу имати фирме из РС и Русије, изразивши очекивање да ће најављено братимљење са руским градом науке Мицурином бити у обостраном интересу.

- Пред нама је да сачинимо писмо намјере и донесемо конкретне одлуке. Наша општина је пољопривредна, а научне институције Мицурина управо се тиме баве, изучавањем воћа, поврћа и житарица. Очекујемо да ће нам сарадња увећати производњу, а додатни бенефит је могућност да се наши стручњаци усавршавају у њиховим престижним институцијама - каже Карапетровић.

Посјетом је посебно задовољан привредник из Лакташа Милорад Ковачевић, јер осим договореног извоза воћа које гаји на више од 320 хектара, очекује ширу сарадњу која ће у будућности обухватити и финалне производе.

- Позвали смо руске партнере у узвратну посјету да би видјели како и шта радимо - рекао је Ковачевић.

На састанку у Бизнис центру Тамбова руска страна је прихватила да заједно са Србијом организује и увоз рена. 

Договорена је и сарадња између високошколских установа Бањалуке, Зрењанина и Београда са Тамбовским државним универзитетом "Г. Р. Державин", а неопходно је ускладити акта како би студенти могли да добију и домаће и руске дипломе, али и да се школују у Тамбову, као и да се студенти из те области образују у Србији и РС.

Узвратна посјета

Предсједник Тамбовске обласне трговинско-привредне коморе Николај Фјодорич најавио је да ће ускоро бити формирана делегација која ће обићи Бањалуку и Београд и упознати партнере. Он је обећао и свеукупну помоћ те институције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана