Izvještaj RIK-a netačan

Agencije
Izvještaj RIK-a netačan

Banjaluka - PDP i SDS izrazili su juče očekivanje da će Centralna izborna komisija (CIK) BiH odbaciti izvještaj Republičke izborne komisije (RIK) o referendumu o opozivu načelnika Kotor Varoš Dalibora Vučanovića ustvrdivši da su u njemu iznesene netačne tvrdnje.

- Ocjena RIK-a da postupak opoziva nije u potpunosti sproveden u skladu sa zakonom i da su uočeni brojni propusti je skandalozna i nezakonita, bazirana je na nevjerodostojnim dokumentima i njom se želi osporiti volja građana Kotor Varoša - izjavio je potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović ustvrdivši da je cijeli proces opoziva obavljen u skladu za zakonom.

Komentarišući izvještaj RIK-a u kojem je navedeno da glasački materijal za birače u inostranstvu nije poslat na vrijeme, a da je čak 925 od 1.070 pošiljki otpremljeno dan nakon održanog referenduma, Borenović je istakao da su Vučanović i RIK odugovlačili sa plaćanjem poštarine. Iako je Vučanović opozvan sa 491 glasom razlike, a u inostranstvu nije glasalo 1.070 birača, Borenović je ustvrdio da listići iz inostranstva nisu mogli uticati na rezultat referenduma.

Predsjednik Opštinskog odbora SDS-a Kotor Varoš Nedeljko Glamočak je ocijenio da je očito da je predsjednik RIK-a sačinio izvještaj po direktivama iz partijske centrale.

Referendum za opoziv Vučanovića, koji je održan 30. novembra prošle godine, pokrenuli su predstavnici nove skupštinske većine koju čine SDS, PDP i SDA. Za opoziv načelnika glasalo je 3.286, a protiv 2.795 birača.

U RIK-u su ocijenili da su utvrđene nepravilnosti mogle da utiču na konačnu ocjenu. CIK bi izvještaj RIK-a trebalo da razmatra iduće sedmice. Vučanović je izjavio da je taj izvještaj potvrdio da je bio u pravu kada je i prije i poslije referenduma upozoravao na nepravilnosti.

Zorica Mikić

Iako priča o referendumu u Kotor Varošu još nije dobila epilog zanimljivo je da će predsjednik Komisije za sprovođenje postupka opoziva načelnika Zorica Mikić po svemu sudeći sjesti u fotelju predsjednika Opštinske izborne komisije. Nju je na tu poziciju predložila skupštinska većina, koja je pokrenula postupak opoziva načelnika, a njeno imenovanje trebalo bi da se nađe na dnevnom redu današnje sjednice kotorvaroškog parlamenta.

 

V. K.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana