Izviđači grade mostove prijateljstva

Snežana Tasić
Izviđači grade mostove prijateljstva

Prijedor - Početak ovogodišnjeg, interetničkog izviđačkog zimskog kampa pod nazivom “Jednostavno prijatelji” na Kozari protekao je u dobrom raspoloženju i sa puno mladalačkog entuzijazma koje sa sobom uvijek donosi izviđaštvo.

Kako bi drugačije i bilo kada se sretnu stari prijatelji, a još i dugogodišnji izviđači, zapitao se starješina Odreda izviđača “Dr Mladen Stojanović” Ernest Badnjević. On je juče na zvaničnom otvaranju ovog zimskog kampa potvrdio da se na Kozari okupilo više od stotinu planinara i izviđača iz Zenice i Prijedora koji će se družiti i zajedno učiti sve do subote, kada se zatvara kamp.

- Ovo je šesti kamp na Kozari, a treća aktivnost od ukupno osam masovnijih aktivnosti projekta “Jednostavno prijatelji” koji provode izviđački odredi iz Zenice i Prijedora, a koje će tokom ove godine okupiti više od 3.000 izviđača - istakao je Badnjević. On je najavio održavanje više radionica o temi mirovnog dijaloga, uticaja vršnjaka i upoznavanja, te predavanje o temi radio-amaterizma i uvezivanja izviđača u jedinstven sistem u slučaju prirodnih nepogoda i opasnosti.

Kamp je zvanično otvorio zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš koji je naglasio da je grad i do sada podržavao aktivnosti ovdašnjeg izviđačkog odreda i da će važan faktor za saradnju biti i ubuduće.

Predsjednik Saveza izviđača grada Zenice Edin Šarić istakao je značaj prijateljstva među mladim ljudima.

- Projekat je i zamišljen tako da kroz interetničke i mirovne radionice djeca steknu prijatelje i možemo reći da smo u tome uspjeli - rekao je Šarić. On je dodao i da se na osnovu ovog prijateljstva među mladima može početi graditi i most za saradnju između lokalnih samouprava Prijedora i Zenice.

Darija Martinović iz Zenice prvi put je na Kozari i kaže da će ovo druženje samo učvrstiti prijateljstvo za izviđačima iz Prijedora.

- Oduševljena sam ljepotama planine i sa uzbuđenjem čekam nove prijatelje i druženje u kampu - istakla je Darija.

Đorđe Railić iz Prijedora  u izviđačima je već pet godina i ovo mu je treći put na zimovanju. On ne krije da najviše dolazi zbog dobrog društva, ali i sticanja novih znanja.

Novajlija među izviđačima je Miloš Milosavljević iz Prijedora koji se priključio prije četiri mjeseca, ponajviše zbog putovanja i druženja.

- Uvijek mi se sviđala ideja “kampovanja bez roditelja” i s obzirom na to da mi je ovo prvi put na zimovanju Kozara, veoma sam zadovoljan - rekao je  Miloš.

Kaže da veoma dobro poznaje nacionalni park Kozara i zadovoljstvo mu je da ima priliku da ta saznanja podijeli sa prijateljima iz drugog grada.

Izviđačka pjesma

Na otvaranju je Maša Drljača izvela autorsku  izviđačku pjesmu svog brata Vanje pod nazivom “Budi spreman”. Tom pjesmom će Odred izviđača “Dr Mladen Stojanović” ove godine nastupiti na Festivalu izviđačke pjesme u Beogradu, gdje su prošle godine  osvojili prvo mjesto.

Porodično izviđaštvo

Među učesnicima kampa je i ove godine više porodica, odnosno izviđača i njihovih potomaka, a jedna od takvih porodica su i Badnjevići iz Prijedora. Ernest i Senka, koji su se upoznali u jednom ovakvom kampu, potom njihov sin Adnan i njegova supruga Nikolina, dugogodišnji izviđač, a onda i njihovi potomci, Ernest i Lara.

- Mali Ernest će 19. januara napuniti šest godina, a toliko ima i izviđačkog staža, jer svaki svoj rođendan slavi u ovom kampu tako da broj zvanica na njegovom rođendanskom slavlju uvijek bude više od stotinu - rekao je ponosni djed Ernest Badnjević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana