Изучавање холокауста чува сјећање на жртве

Милијана Латиновић
Изучавање холокауста чува сјећање на жртве

Бањалука - Оно што се једном десило може се десити поново и зато је важно именом и презименом освједочити сваку жртву, сјећати се, истраживати и образовати генерације које долазе како би сачувале културу сјећања, истакнуто је јуче у Бањалуци на отварању изложбе о холокаусту “Како је то људски било могуће”.

Изложбу која на неколико паноа представља страхоте холокауста, а која је постављена у бањалучкој Основној школи “Змај Јова Јовановић”, припремило је Одјељење за путујуће изложбе “Јад Вашема” у Јерусалиму, преводећи је на српски језик ћириличним писмом. Осим информативног и едукативног карактера, изложба има и методолошку функцију која ће бити примјењивана током изучавања страдања српског народа. Група ученика ове школе је пажљиво припремљеним перформансом показала окупљенима у холу школе знање о холокаусту - смишљеном истребљењу Јевреја у Другом свјетском рату. Директорица школе Дијана Богдановић, која је била и учесница Међународног семинара о холокаусту у “Јад Вашему” у децембру прошле године, истакла је да је највећи утисак на њу оставио разговор са преживјелима из Аушвица.

- Имали смо ту част да разговарамо са неким ко је преживио холокауст, између осталог, са Јеврејком из Штипа која одлично говори српски језик. Посјетио нас је израелски историчар Ефраим Зуроф, најпознатији ловац на нацисте, који никада није напустио ту своју мисију и који нам је одржао веома занимљиво и необично предавање и подсјетио на хватање два ратна злочинца с овог подручја, Андрије Артуковића и Динка Шакића - казала је Богдановићева и додала да се Јевреји не баве нацистима, већ да су посвећени својим жртвама. Она и њене колеге ће знање стечено у Израелу пренијети својим ђацима и усвојену методологију рада покушати примијенити у изучавању страдања српског народа.

- У дворани у којој гори вјечни пламен и у коју сваки државник који долази у Израел прво улази на плочи су уклесана имена свих логора смрти, а централно мјесто заузима Јасеновац. То вам довољно говори о томе колико Јевреји знају и о страдању српског народа - истакла је она.

Отворивши изложбу, директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је да је идеју о сарадњи Српске и “Јад Вашема” покренуо 2006. године тадашњи предсједник Владе РС Милорад Додик.

- Циљ одласка је да наши професори стечено знање примјењују овдје. Узалуд причамо ако то не уђе у институције и наставне програме - рекао је Дамјановић. Отварању изложбе присуствовали су Душан Павловић у име Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица и  директор Јеврејског културног центра “Арие Ливне” Ђорђе Микеш.

Наставници

Предраг Дамјановић је истакао да је од 2012. године, када је прва група наставника из РС путовала у “Јад Вашем”, учествовало њих укупно 98. Идући семинар биће организован од 8. до 16. децембра ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана