Izmjena pravilnika spas za porodilišta u Derventi i Prnjavoru

Milijana Latinović
Izmjena pravilnika spas za porodilišta u Derventi i Prnjavoru

Derventa - Jedino rješenje za opstanak porodilišta u Derventi je izmjena pravilnika. U suprotnom, bićemo prinuđeni da od ove borbe odustanemo i na porođajnu salu zauvijek stavimo katanac.

Rekao je to za “Glas Srpske” direktor Doma zdravlja u Derventi Mirko Šaran, istakavši da je 31. oktobra prošle godine porodilište ove zdravstvene ustanove prestalo da radi.

Priča o zatvaranju porodilišta u Derventi i Prnjavoru traje već godinu. S obzirom na to da je rok za modernizaciju koji im je ostavilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS istekao 31. decembra prošle godine, Šaran jedinu nadu vidi u pojednostavljivanju uslova propisanih pravilnikom za rad vanbolničkih porodilišta.

- Ako pravilnik budemo morali ispoštovati bukvalno od A do Š, a to znači da imamo najmanje četiri anesteziologa, isto toliko instrumentarki, dvije sale, opremu, šansa za opstanak porodilišta je ravna nuli jer je to u ovom trenutku, pored sve naše želje, nemoguće obezbijediti - istakao je Šaran.

Sudbinu derventskog dijeli i porodilište u Prnjavoru, koje i dalje radi. Prema saznanjima “Glasa Srpske”, u tom porodilištu babice dežuraju svakodnevno, a ljekar radi do 15 časova, s tim što po potrebi dolazi i nakon smjene. Direktorica Doma zdravlja u Prnjavoru Svjetlana Malić potvrdila je da porodilište radi, iako, prema odredbama pravilnika, ne ispunjava sve uslove za rad.

- Nismo se uspjeli modernizovati u predviđenom roku, vidjećemo šta će dalje biti, da li će se ići u izmjenu pravilnika - rekla je Malićeva.

U Ministarstvu zdravlja ističu da su, cijeneći interes Dervente i Prnjavora i zahtjeve javnosti za održavanje porodilišta u tim sredinama, u okviru svojih nadležnosti izašli u susret ovim zdravstvenim ustanovama u pogledu davanja saglasnosti za specijalizacije.

- Zahvaljujući boljoj putnoj infrastrukturi, stečeni su uslovi za brži dolazak do najbliže zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa i siguran ishod poroda. Do rukovodilaca ovih domova zdravlja i njihovih osnivača je da ocijene svoje mogućnosti ispunjavanja propisanih uslova i donesu odluke o budućem radu porodilišta - naveli su u ministarstvu i dodali da se kod donošenja propisa vode načelima obezbjeđenja sigurne i kvalitetne zdravstvene zaštite za pacijente, a u ovom slučaju očuvanju zdravlja trudnica, porodilja i novorođenčadi.

Porod u hitnoj pomoći

Mirko Šaran je podsjetio da derventsko porodilište ne radi već dva i po mjeseca.

- Imali smo porod u hitnoj pomoći, neke porodilje dođu kasno i tu smo u neugodnoj situaciji i mi i one. Realno, postoji potreba za porodilištem - rekao je Šaran i dodao da je u Derventi godišnje u prosjeku obavljano oko 160 poroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana