Измјена правилника спас за породилишта у Дервенти и Прњавору

Милијана Латиновић
Измјена правилника спас за породилишта у Дервенти и Прњавору

Дервента - Једино рјешење за опстанак породилишта у Дервенти је измјена правилника. У супротном, бићемо принуђени да од ове борбе одустанемо и на порођајну салу заувијек ставимо катанац.

Рекао је то за “Глас Српске” директор Дома здравља у Дервенти Мирко Шаран, истакавши да је 31. октобра прошле године породилиште ове здравствене установе престало да ради.

Прича о затварању породилишта у Дервенти и Прњавору траје већ годину. С обзиром на то да је рок за модернизацију који им је оставило Министарство здравља и социјалне заштите РС истекао 31. децембра прошле године, Шаран једину наду види у поједностављивању услова прописаних правилником за рад ванболничких породилишта.

- Ако правилник будемо морали испоштовати буквално од А до Ш, а то значи да имамо најмање четири анестезиолога, исто толико инструментарки, двије сале, опрему, шанса за опстанак породилишта је равна нули јер је то у овом тренутку, поред све наше жеље, немогуће обезбиједити - истакао је Шаран.

Судбину дервентског дијели и породилиште у Прњавору, које и даље ради. Према сазнањима “Гласа Српске”, у том породилишту бабице дежурају свакодневно, а љекар ради до 15 часова, с тим што по потреби долази и након смјене. Директорица Дома здравља у Прњавору Свјетлана Малић потврдила је да породилиште ради, иако, према одредбама правилника, не испуњава све услове за рад.

- Нисмо се успјели модернизовати у предвиђеном року, видјећемо шта ће даље бити, да ли ће се ићи у измјену правилника - рекла је Малићева.

У Министарству здравља истичу да су, цијенећи интерес Дервенте и Прњавора и захтјеве јавности за одржавање породилишта у тим срединама, у оквиру својих надлежности изашли у сусрет овим здравственим установама у погледу давања сагласности за специјализације.

- Захваљујући бољој путној инфраструктури, стечени су услови за бржи долазак до најближе здравствене установе секундарног нивоа и сигуран исход порода. До руководилаца ових домова здравља и њихових оснивача је да оцијене своје могућности испуњавања прописаних услова и донесу одлуке о будућем раду породилишта - навели су у министарству и додали да се код доношења прописа воде начелима обезбјеђења сигурне и квалитетне здравствене заштите за пацијенте, а у овом случају очувању здравља трудница, породиља и новорођенчади.

Пород у хитној помоћи

Мирко Шаран је подсјетио да дервентско породилиште не ради већ два и по мјесеца.

- Имали смо пород у хитној помоћи, неке породиље дођу касно и ту смо у неугодној ситуацији и ми и оне. Реално, постоји потреба за породилиштем - рекао је Шаран и додао да је у Дервенти годишње у просјеку обављано око 160 порода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана