Izložba hljebova, ikona i skulptura

Izložba hljebova, ikona i skulptura 08.04.2009 22:00 | Tihomir Nestorović

BIJELjINA - Krsni hljeb, pored svijeće voštanice, tamjana i prekadnje, najznačajniji je dio srpske slave i zato se njegovoj izradi poklanja velika pažnja. Galerija "Ognjište" sa Pala pripremi, izradi i pečenju krsnog hljeba poklanja veliku pažnju.

Svaki hljeb izrađen u ovoj galeriji je priča za sebe: posjeduje dobro promišljene i znalački urađene ornamente i ukrase koji na originalan način svjedoče o srpskoj kulturi i duhovnosti.

Zato su, s razlogom, izloženi krsni hljebovi "Ognjišta" u Bijeljini privukli pažnju posjetilaca, posebno mladih, jer su ovi krsni hljebovi, osim što promovišu i čuvaju srpsku pravoslavnu tradiciju i prava umjetnička djela.

Svaki ornament na hljebu ima tačno određeno mjesto i simboličnu duhovnu poruku, pa će se, a to je sigurno, uskoro "okalemiti" i na krsnim hljebovima koji se na tradicionalan način prave u semberskoj ravnici.

- Galerija "Ognjište" nastoji da oživi tradicionalne vještine koje su gotovo na izumiranju u našem narodu i u tome ima uspjeha, jer naše ognjište zaista grije duše - kaže vlasnik galerije Risto Gavrilović.

On je dodao da je postavio i skulpture izrađene u drvetu s romanijskih brda posvećene svetom Stefanu Mirotočivom.

Ikone

Izložene ikone djela su savremenih pravoslavnih ikonopisaca i do sada su bile izlagane u brojnim mjestima Republike Srpske i Federacije BiH, a neke od njih, zajedno sa ostalim pravoslavnim i drugim eksponatima, izlagani su i u ambasadama BiH u Londonu i Kopenhagenu.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica