Изложба хљебова, икона и скулптура

Тихомир Несторовић
Изложба хљебова, икона и скулптура

БИЈЕЉИНA - Крсни хљеб, поред свијеће воштанице, тамјана и прекадње, најзначајнији је дио српске славе и зато се његовој изради поклања велика пажња. Галерија "Огњиште" са Пала припреми, изради и печењу крсног хљеба поклања велику пажњу.

Сваки хљеб израђен у овој галерији је прича за себе: посједује добро промишљене и зналачки урађене орнаменте и украсе који на оригиналан начин свједоче о српској култури и духовности.

Зато су, с разлогом, изложени крсни хљебови "Огњишта" у Бијељини привукли пажњу посјетилаца, посебно младих, јер су ови крсни хљебови, осим што промовишу и чувају српску православну традицију и права умјетничка дјела.

Сваки орнамент на хљебу има тачно одређено мјесто и симболичну духовну поруку, па ће се, а то је сигурно, ускоро "окалемити" и на крсним хљебовима који се на традиционалан начин праве у семберској равници.

- Галерија "Огњиште" настоји да оживи традиционалне вјештине које су готово на изумирању у нашем народу и у томе има успјеха, јер наше огњиште заиста грије душе - каже власник галерије Ристо Гавриловић.

Он је додао да је поставио и скулптуре израђене у дрвету с романијских брда посвећене светом Стефану Мироточивом.

Иконе

Изложене иконе дјела су савремених православних иконописаца и до сада су биле излагане у бројним мјестима Републике Српске и Федерације БиХ, а неке од њих, заједно са осталим православним и другим експонатима, излагани су и у амбасадама БиХ у Лондону и Копенхагену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана