Izložba eksponata Mladena Stakića u Prijedoru

S. Ta.
Izložba eksponata Mladena Stakića u Prijedoru

Prijedor - Samouki umjetnik Mladen Stakić samostalnom izložbom pod nazivom “I drvo ima dušu” predstavio je publici u Prijedoru svoje ideje i misli, izloživši eksponate koje stvara od drveta.

Nakon što se prije dvije godine predstavio u holu Pozorišta Prijedor, ovoga puta izlaže u prostorijama Doma u Čirkin Polju.

- Drago mi je što izlažem među svojim komšijama, da bi se i oni uvjerili šta je ljepota drveta i da drvo stvarno ima dušu - rekao je Stakić.

Iako je po struci bravar, ali i veliki zaljubljenik u folklor svesrdno posvećen podučavanju  mladih kao koreograf Kulturno-umjetničkog društva “Kozara”, ono po čemu je postao prepoznatljiv je da stvara od drveta i to isključivo motornom testerom.

- Moj otac je bio stolar i zajedno smo puno toga uradili od drveta, tako da je moja ljubav prema oblikovanju drveta imala predispozicije od najranije mladosti. Počeo sam sasvim slučajno kada sam jednom uzeo pilu u ruke i riješio da nešto napravim. Vidio sam da to može imati i neku trajniju vrijednost i tako je krenulo, prije šest godina - priča Stakić.

Dodaje da se među izloženim eksponatima od drveta, gdje ima predmeta koji se mogu koristiti u svakodnevnoj upotrebi, ističe skulptura žene u prirodnoj veličini koju je autor nazvao “Ciganka”.

- Radio sam je tri i po mjeseca i zadovoljan sam, a sada ćemo vidjeti šta će reći publika. Riječ je o eksponatu rađenom od lipovog drveta koje se lako obrađuje - istakao je ovaj umjetnik. Stakićevo predstavljanje publici upotpunila je i etno-zbirka alata i predmeta za domaćinstvo iz okoline Prijedora. Jedan od organizatora etno-izložbe Milorad Latinović istakao je da je riječ o predmetima iz srpske istorije.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana