Izložba “Nemanjići - rađanje kraljevine” u Srpcu

D. J.
Izložba “Nemanjići - rađanje kraljevine” u Srpcu

Srbac - Nakon obilaska opština i gradova širom Srpske, izložba “Nemanjići - rađanje kraljevine” stigla je i u Srbac, a može se pogledati u čitaonici Narodne biblioteke u Srpcu do srijede.

Posjetioci imaju priliku da vide predmete koji su korišćeni za snimanje istoimene serije, poput kostima, oruđa, oružja i dijelova scenografije.

Autor izložbe Petar Đinović, direktor galerije Radio-televizije Srbije, na otvaranju izložbe u Srpcu rekao je da je postavka urađena na osnovu istorijske građe i dodao da je cilj ovog poduhvata upoznati ljude, naročito mlade, sa periodom Nemanjića i vrijednostima koje su u to vrijeme bile značajne.

- U državi Nemanjića ljudskost je bila glavna, a čovek je bio čovek u pravom smislu te reči. Vremena su bila teža, ali se na temeljima ljudske vrednosti uspelo opstati i osnovati državu. Naša namera je da skrenemo pažnju na to biblijsko vreme srpskog bića, da ljudi shvate šta im se desilo, kao i da su zahvaljujući božanskoj sili uspeli da opstanu. Potrebno je shvatiti da u ljudskosti, vraćanju korenima i sagledavanju istinskih vrednosti bića leži ključ za očuvanje i postojanje jednog naroda - rekao je Đinović.

Izložbu “Nemanjići - rađanje kraljevine” publika može da posjeti u srbačkoj biblioteci svakim radnim danom od sedam do 17 časova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana