Iz pera mlade Dervenćanke rođene dvije knjige: Najljepše se sanja na jastuku mašte

Anita Janković-Rečević
Iz pera mlade Dervenćanke rođene dvije knjige: Najljepše se sanja na jastuku mašte

Derventa - Vile i bića iz bajki glavni su junaci pjesama napisanih književnim perom dvanaestogodišnje Evite Bojkovac iz Dervente, koja svojim stihovima želi da podstakne djecu i odrasle da maštaju jer se najljepše sanja na jastuku mašte.

Ljubav prema pisanoj riječi rodila se prije nekoliko godina, a napisane stihove ova mlada Dervenćanka dosad je sažela u dvije knjige, "Leptirova čajanka" i "Ružičasto sunce i plavi mjesec".

- "Leptirova čajanka" je objavljena prošle godine, a nova zbirka "Ružičasto sunce i plavi mjesec" izašla je ovog ljeta i sadrži oko osamdeset pjesama koje sam napisala za manje od godinu - kaže ova talentovana djevojčica. 

Svoje prve pjesme napisala je sa osam godina i od tada njena ljubav prema poeziji raste iz dana u dan.

- Osim pjesama, pišem i kratke priče, a inspiraciju pronalazim u prirodi, životinjama i mašti. Najviše volim da pišem o bićima iz bajki, poput raznih vila i želja mi je da svojim djelima podstaknem djecu i odrasle da maštaju - kaže ova mlada pjesnikinja. Ističe da je pisanje lični dar od Boga, što je posebno veseli.

- Ne može se reći da sam taj talenat naslijedila jer se niko u mojoj porodici ne bavi pisanom riječju - dodaje Evita.

Njene pjesme često su nagrađivane na brojnim literarnim konkursima i objavljivane u mnogim dječijim časopisima i poetskim zbornicima širom svijeta. Učestvovala je na brojim pjesničkim susretima u RS i Srbiji, kao što su "Pevaj ravnico", "Garavi sokak" i "Jabuke i knjige".

Ova mlada pjesnikinja iz Dervente svoju knjigu "Ružičasto sunce i plavi mjesec" predstaviće 27. oktobra na 62. sajmu knjiga u Beogradu.

- Predstavljanje će biti na štandu Republike Srpske, gdje ću čitati poeziju i potpisivati knjige ukoliko to neko bude želio - rekla je Evita, koja se i prošle godine predstavila na istom sajmu.

Niže samo petice

Osim u pisanju proze, Evita uspjehe bilježi i na školskim bojištima, gdje u dnevnicima niže samo petice.

- Iz svih predmeta imam petice, a jedan od omiljenih mi je srpski jezik i kultura izražavanja, gdje iz literarnih sastava znam samo za petice - ponosno kaže Evita, koja pohađa i Osnovnu muzičku školu, odsjek klavir.

Ljepši svijet

Kada svijet bude lijep,

i java kao san,

svaki će dan

biti lijep i srećan.

I prestaće tužan plakati,

i drug do druga će stati,

svi će se vječno voljeti,

ljubav će svijet obasjati.

I kada se to desi,

to nikada neće stati,

svako će imati sreću,

svi će radosno pjevati.

I tada će cijeli svemir,

biti dobrota i mir…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana