Из пера младе Дервенћанке рођене двије књиге: Најљепше се сања на јастуку маште

Анита Јанковић-Речевић
Из пера младе Дервенћанке рођене двије књиге: Најљепше се сања на јастуку маште

Дервента - Виле и бића из бајки главни су јунаци пјесама написаних књижевним пером дванаестогодишње Евите Бојковац из Дервенте, која својим стиховима жели да подстакне дјецу и одрасле да маштају јер се најљепше сања на јастуку маште.

Љубав према писаној ријечи родила се прије неколико година, а написане стихове ова млада Дервенћанка досад је сажела у двије књиге, "Лептирова чајанка" и "Ружичасто сунце и плави мјесец".

- "Лептирова чајанка" је објављена прошле године, а нова збирка "Ружичасто сунце и плави мјесец" изашла је овог љета и садржи око осамдесет пјесама које сам написала за мање од годину - каже ова талентована дјевојчица. 

Своје прве пјесме написала је са осам година и од тада њена љубав према поезији расте из дана у дан.

- Осим пјесама, пишем и кратке приче, а инспирацију проналазим у природи, животињама и машти. Највише волим да пишем о бићима из бајки, попут разних вила и жеља ми је да својим дјелима подстакнем дјецу и одрасле да маштају - каже ова млада пјесникиња. Истиче да је писање лични дар од Бога, што је посебно весели.

- Не може се рећи да сам тај таленат наслиједила јер се нико у мојој породици не бави писаном ријечју - додаје Евита.

Њене пјесме често су награђиване на бројним литерарним конкурсима и објављиване у многим дјечијим часописима и поетским зборницима широм свијета. Учествовала је на бројим пјесничким сусретима у РС и Србији, као што су "Певај равницо", "Гарави сокак" и "Јабуке и књиге".

Ова млада пјесникиња из Дервенте своју књигу "Ружичасто сунце и плави мјесец" представиће 27. октобра на 62. сајму књига у Београду.

- Представљање ће бити на штанду Републике Српске, гдје ћу читати поезију и потписивати књиге уколико то неко буде желио - рекла је Евита, која се и прошле године представила на истом сајму.

Ниже само петице

Осим у писању прозе, Евита успјехе биљежи и на школским бојиштима, гдје у дневницима ниже само петице.

- Из свих предмета имам петице, а један од омиљених ми је српски језик и култура изражавања, гдје из литерарних састава знам само за петице - поносно каже Евита, која похађа и Основну музичку школу, одсјек клавир.

Љепши свијет

Када свијет буде лијеп,

и јава као сан,

сваки ће дан

бити лијеп и срећан.

И престаће тужан плакати,

и друг до друга ће стати,

сви ће се вјечно вољети,

љубав ће свијет обасјати.

И када се то деси,

то никада неће стати,

свако ће имати срећу,

сви ће радосно пјевати.

И тада ће цијели свемир,

бити доброта и мир…

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана