Iz Fonda solidarnosti grada Trebinja prikupljeno oko 500.000 KM

Srna
Iz Fonda solidarnosti grada Trebinja prikupljeno oko 500.000 KM

Trebinje - Fond solidarnosti grada Trebinja opravdao je postojanje i za nepunih šest mjeseci je od uplata privrednika sa ovog područja prikupljeno oko 500.000 KM, kojima će biti finansirano 16 planiranih programa, rečeno je večeras u Trebinju na sastanku predstavnika Gradske uprave i privrednika.

Na sastanku je rečeno i da se do kraja godine očekuje još uplata koje će znatno pomoći u finansiranju prioritetnih kategorija društva.


Sastanku se odazvalo stotinjak privrednika koji su uplatili sredstva u Fond solidarnosti, a gradonačelnik Trebinja Luka Petrović ih je upoznao o dosadašnjem prilivu sredstava, gdje su usmjerena, kakvi su efekti od prikupljenog novca i kakvi su planovi, napominjući da se novac troši po prispijeću za realizaciju usvojenih programa.

Petrović je istakao da je prisutnima predočeno 16 programa koji će biti finansirani iz Fonda, a sa kojima su se saglasili privrednici, podsjećajući da, između ostalog, obuhvataju socijalne kategorije, majke porodilje, novorođenčad, stipendiste, nezaposlene borce, pripravnike za visokoobrazovane sa Zavoda za zapošljavanje, poljoprivrednike, djecu-osnovce sa sela, mlade bračne parove, samozapošljavanje, obrazovanje, zdravstvo.

"Novac iz budžeta grada koji je bio namijenjen za ova davanja usmjerićemo u investicije, čime smo postigli cilj da cijela operativa grada ima posla. Već ove godine se pokazalo da imamo nedostatak građevinskih radnika, nedostatak ugostiteljskih radnika, a u narednom periodu zadatak će biti da pravimo prekvalifikacije i dokvalifikacije", istakao je Petrović.

Prema njegovim riječima, prvo će biti realizovani programi koji pomažu članovima porodica, a naposljetku i investicije, i to prvenstveno u ruralnom dijelu grada.

Fond solidarnosti zamišljen je isključivo na solidarnoj osnovi, a uplate na račun Fonda smatraju se članarinom i solidarnošću sa programima koji se rade, te bi na taj način trebalo da funkcioniše i ubuduće.

Petrović je naglasio da grad Trebinje odbacuje sve negativne tvrdnje o zloupotrebama tog novca, dodajući da bi dobro bilo da je to neko i ranije organizovao.

"Sve se isključivo zasniva na dobrovoljnoj bazi, a predviđena je uplata 0,5 procenata ukupnog godišnjeg prihoda subjekta. Ako ne uplati mi ga ne možemo kazniti, ali ćemo imati neke aršine i ljudske odnose prema tim subjektima", rekao je Petrović.

Predsjednik Upravnog odbora Fonda Mirko Ćurić kaže da su imali moralnu obavezu da pozovu privrednike koji uplatama učestvuju u finansiranju svih slojeva društva kojima je potrebna pomoć, da im zahvale i da ih upoznaju o planovima.

Ćurić je istakao da su večeras pozvali njih 105, a da u gradu Trebinju ima oko 200 privrednika, izražavajući nadu da će se i oni koji do sada nisu uplatili sredstva pridružiti svojim kolegama.

Jedan od korisnika sredstva iz Fonda solidarnosti Snežana Misita, predsjednik Udruženja porodica sa problemom steriliteta "Bebe", ukazala je na veliki značaj postojanja Fonda solidarnosti za članove udruženja.

"Zahvaljujući sredstvima iz Fonda solidarnosti tri bračna para su otišla u Češku na vantjelesnu opolodnju i za četvrti su odobrena sredstva", rekla je Misita i zahvalila Petroviću što je omogućio da sve žene, bez obzira na godine, pokušaju da se ostavre kao roditelji, te privrednicima koji imaju sluha za ovu i druge kategorije društva.

Privrednik Radivoje Maksimović ocijenio je kao pozitivno postojanje Fonda solidarnosti.

"Sredstva se izdvajaju na dobrovoljnoj osnovi. Normalno da je svakome veliki dinar, ali kada znamo da nekome na taj način pomažemo onda to radimo od srca", rekao je Maksimović i dodao da transparentno treba objaviti ko je koliko dao, a ko ne, i da imaju uvid u trošenje novca kao što im je i večeras predstavljeno.

U Fond solidarnosti, koji je osnovan 22. decembra prošle godine, izdvaja se 0,5 odsto od ostvarenog prihoda, a sredstva uplaćuju privredni subjekti sa područja grada koji su prethodnu poslovnu godinu završili sa prometom većim od 50.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana