Иванић отворио Међународну ревију фолклора Шамачко прољеће 2018

Срна
Иванић отворио Међународну ревију фолклора Шамачко прољеће 2018

Шамац - У Шамцу је вечерас одржана 15. Међународна ревија фолклора "Шамачко прољеће" на којој је учествовало 300 чланова културно-умјетничких друштава из Србије, Хрватске, Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/.

Ревију фолклора отворио је српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић који је поручио да манифестацијама у којима учествују млади треба посветити посебну пажњу, те да је лијепо када је младост на једном мјесту, поготово она која чува обичаје.

"Ентузијазам који се види код младих је нешто најљепше, а поготово што је то у Шамцу у којем се вечерас осјећа живост", рекао је Иванић.

Шамачкој публици су се кореографијама представили културно-умјетничка друштва "Бранислав Нушић" из Владичиног Хана , "Тена" из Ђакова, "Милован Гајић" из Петрова, те "Пурачић" из Лукавца и "Шамац" из града домаћина.

Чланови ових друштава вечерас су на позорници у биоскопској сали у Шамцу показали културу различитих националности.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић истако је да му је част да општина Шамац заједно са српским чланом Предсједништва буде покровитељ ове манифестације.

"Наредне године желимо то унаприједити тако да са више сусједних општина будемо и покровитељ и домаћин овакве манифестације која је уврштена и у календар Међународног удружења културно-умјетничких друштава и културе на нивоу цијелог свијета /ЦИОФА/ и то је посебно битно", рекао је Милићевић.

Он је додао да Културно-умјетничко друштво /КУД/ "Шамац" напредује, те да на шамачком подручју има још друштава која биљеже добре резултате.

Предсједник овог друштва Младен Радовић истакао је да је "Шамачко прољеће 2018" већ другу годину уврштен у календар ЦИОФА. "То значи да је Шамац један од 1.000 фестивала свијета што нам чини обавезу и част да у наредним годинама покушамо да се изборимо за десетогодишњи сертификат Унеска", рекао је Радовић.

Он је навео да су културно-умјетничка друштва из Шамца и из Владичиног Хана побратимила. "Након 20 година сарадње постали смо два братска друштва, што је још један помак у односу на период иза нас. Поносан сам на то", рекао је Радовић.

Покровитељи "Шамачког прољећа" су српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић и општина Шамац, а организатор Културно-умјетничко друштво "Шамац".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана