Иванић: Пољопривреда може да буде основ развоја Модриче

Срна
Иванић: Пољопривреда може да буде основ развоја Модриче

Модрича - Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић изјавио је данас у Модричи да БиХ има значајан потенцијал у пољопривреди, која би уз већу подршку могла да буде основ развоја БиХ и ентитета.

"Без већих улагања у пољопривреду и плана развоја ове привредне гране, домаћи произвођачи нису конкурентни пољопривредницима из земаља у окружењу и ЕУ, које више од половине буџета троше на субвенцију за пољопривредну производњу", рекао је Иванић новинарима.


Он је, након што је са начелником Модриче Младеном Крекићем посјетио Предузетнички центар "Јабучик" у насељу Модрича Четири и Пољопривредну задругу у Таревцима, истакао да је задовољан радом Центра и Задруге пред којима је задатак да прерасту у класичне привредне субјекте и да опстану на тржишту.

"Уколико успију, жЈабучикж и жТаревциж могли би бити примјер другим пољопривредним произвођачима у Српској и БиХ", нагласио је Иванић и додао да је тај задатак тешко остварити без значајније подршке власти.

Он је обећао да ће се заложити код домаћих и међународних донатора да помогну пословну идеју која је у Модричи окупила 20 радника и више од 200 коопераната.

Крекић је рекао да је Општина пружила максималну подршку у покретању и развоју Задруге и Центра који је формиран уз подршку УНДП-а и Независног бироа за развој Модрича-Градачац, те бројних донатора.

"Од Иванића, али и политичара у Српској и БиХ, очекујем подршку и помоћ у завршетку добрих пословних пројеката, какав је у Таревцима и Модричи Четири", навео је Крекић и додао да општина улаже велике напоре да оживи пољопривредну производњу.

Директор Пољопривредне задруге "Таревци" Нахдет Сулејман каже да је Задруга, у повратничком насељу Таревци, основана 2004. године и да данас има 150 коопераната.

"Бавимо се откупом, прерадом, паковањем и пласманом поврћа, те сировог и сушеног воћа", рекао је Сулејман.

Он је нагласио да Задруга располаже са трокоморном хладњачом капацитета 240 тона, те са сушаром капацитета 1.000 килограма.

Сулејман је навео да је први пут ове године договорен извоз 12 тона сушене шљиве без коштица у Холандију.

Директор Предузетничког центра "Јабучик" Јово Мишић каже да Центар има капацитет прераде 80 тона воћа и поврћа.

Центар је са радом почео прошле године и до сада је склопио кооперантски однос са 50 пољопривредних произвођача у Модричи.

"У центру су стално запослена два радника, а по потреби се ангажује осам сезонских радника", истакао је Мишић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана