Istraživanja arheoloških lokaliteta u Derventi i Stanarima

Srna
Istraživanja arheoloških lokaliteta u Derventi i Stanarima

Derventa - Predstavnici Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske obišli su 35 arheoloških lokaliteta na području opština Derventa i Stanari da bi utvrdili u kakvom su trenutnom stanju, a prvi put evidentirali su još nekoliko lokaliteta.

U Rapćanima kod Dervente je, pored dva poznata srednjovjekovna lokaliteta, pronađen još jedan na kojem se nalaze dva impozantna stećka, a koji su zbog mekog zemljišta djelimično utonuli.


U Cvrtkovcima je evidentirana srednjovjekovna nekropola koja do sada nije bila poznata u arheološkoj literaturi, ali je za nju znalo lokalno stanovništvo.

Arheolog Ljubica Srdić rekla je Srni da su u Derventi nastojali da obiđu kompletan teren da bi utvrdili da li i dalje postoje lokaliteti nekropola, stećaka.

“Uspjeli smo da vidimo i stara groblja u okviru lokaliteta gdje se nalaze mramorovi /stećci/. Imala sam sreću da imam dobrog vodiča koji poznaje ovaj teren, gdje se već bavio istraživanjem i evidentiranjem prirodnog nasljeđa”, istakla je Srdićeva.

Ona je napomenula da paleolitskih lokacija ima dosta na Markovcu, u Detlaku, Lupljanici i na širem području naselja u Derventi, te da su te lokacije obradili prije deset godina sa predstavnicima Univerziteta sa Kembridža.

“Imamo podatke gdje se sve naleze paleolitski lokaliteti. Bilo bi dobro da sve lokalne zajednice imaju jednu osobu koja bi bila zadužena za evidentiranje i pronalazak lokacija”, smatra Srdićeva.

Vodič predstavnicima Zavoda iz Banjaluke Damir Kljajić, koji se godinama bavi arheološkim istraživanjima derventskog kraja, rekao je da su najviše obišli srednjovjekovnih lokaliteta i onih iz perioda turske vladavine, a manjim dijelom lokalitete iz perioda praistorije i antike.

Predstavnici Zavoda boravili su u dvije opštine protekle sedmice, a istraživanja su završili u petak. Tokom boravka sastali su se sa predstavnicima lokalnih vlasti. /kraj/ns/msb/foto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana