Istočno Sarajevo dobilo novi gradski radio

RTRS
Istočno Sarajevo dobilo novi gradski radio

Istočno Sarajevo dobilo je novi gradski radio. Odluku o osnivanju javnog preduzeća Radio Istočno Sarajevo donijela je danas gradska skupština. Brojna pitanja o ekonomskim pokazateljima, ali i dugovanjima Radio-televizije Istočno Sarajevo, koja je već tri godine u stečaju, ipak su ostala bez odgovora.

Osnivanje novog preduzeća jedino je rješenje – poručuju iz gradske uprave tvrdeći da će biti riječ o racionalnom preduzeću za koje će od RAK-a tražiti frekfencije Radio-televizije Istočno Sarajevo koja je u stečaju.

"Znajući da je Grad Istočno Sarajevo bio vlasnik tog preduzeća i da je njegov osnivač, smatramo da imamo dovoljno argumenata da možemo tražiti ne samo da koristimo, već i da plaćamo te frekfencije u narednom periodu", istakao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković.

Koliko će novi radio koštati Grad i za koliko novca će biti kupljena oprema od TVIS-a u stečaju danas su ostala neodgovorena pitanja koja će čekati nacrt budžeta. Zaključak opozicionog SNSD-a, da novi radio preuzme sadašnja četiri radnika, te da bivši radnici imaju prednost pri zapošljavanju, nije prošao.

Nebojša Šešlija, odbornik SNSD-a u Skupštini grada Istočno Sarajevo ističe da je ovo poruka grada Istočno Sarajevo da se maćehinski odnosi prema svim svojim zaposlenim.

 "U prethodnom periodu rukovodstvo ovog grada ih je zaposlilo, a sada dižu ruke od njih, a svi znamo da grad snosi odgovornost za loše funkcionisanje i rad menadžmenta", dodao je Šešlija.

U skupštinskoj većini odgovornost za dugovanja TVIS-a, ali i ostala propala preduzeća prebacuju na druge adrese i od tužilaštva traže procesuiranje odgovornih.

Goran Šehovac, odbornik SDS-a u Skupštini grada Istočno Sarajevo , ističe da se odbornici ne mogu baviti ko će biti zaposlen u Radiju Istočno Sarajevo i dodaje da je za to izabran v.d. direktora i menadžment.

I dok su bivši radnici TVIS-a skeptiči da će dobiti i marku od 12 ili 18 hiljada koje im se pojedinačno duguju, u Gradu danas burno i zbog Rezolucije o osudi aktivnosti koje ugrožavaju postojanje i opstanak grada Istočno Sarajevo, koju je naknadno u dnevni red uvrstila i izglasala većina.

Miroslav Lučić, predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo, je rekao da su današnjom rezolucijom htjeli da spriječe dalje priče oko prekompozicije, reorganizacije grada Istočno Sarajevo, pogotovo, kako kaže, na teritorijalnom principu.

Za opoziciju tu je riječ o politikanstvu.

"Bili smo protiv rezolucije zato što se o takvom važnom pitanju pristupilo veoma neozbiljno. Smatramo da je to pitanje o kojem treba da imamo posebnu sjednicu Skupštine Istočnog Sarajeva, ali i niz javnih rasprava", istakao je Aleksandar Glavaš, odbornik DNS-a.

Sasvim je izvjesno da će Rezolucija, ali i novi radio i dalje biti u fokusu javnosti Istočnog Sarajeva koja će sigurno pratiti da li će ili ne Grad ponovo pasti na ispitu gradske medijske kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana