Istočno Sarajevo: Žanju medalje, nemaju ni salu

Anita Janković
Istočno Sarajevo: Žanju medalje, nemaju ni salu

Istočno Sarajevo - Učenici Srednje škole “28. juni” iz Istočnog Sarajeva donijeli su pregršt odličja i nagrada sa sportskih takmičenja iako nemaju ni fiskulturnu salu.

Posebno su bili uspješni na Malim olimpijskim igrama krajem aprila kada su na republičkom nivou osvojili prva mjesta u malom fudbalu i atletici te treće mjesto u rukometu.

Bez ikakvih uslova, ali sa ogromnom željom, trudom i ljubavlju prema sportu srednjoškolci treniraju po igralištima, livadama i iznajmljenim dvoranama. U gotovo nemogućim uslovima stasavaju u šampione i uzore svojim vršnjacima koji vrijeme provode na ulici.

- Uspjeh naših đaka je za svaku pohvalu, a njihova želja da se bave sportom nadjačava sve prepreke i nedaće. Ponosna sam na njih jer su dostojanstveno na leđima svojih dresova nosili ime naše škole - kazala je direktor škole Vladenka Pandurević.

Znajući koliko je sala za fizičko potrebna đacima, uprava škole pokrenula je akciju za prikupljanje novca za balon salu koja košta između 70.000 i 80.000 maraka. Do sada su ljudi porijeklom iz RS koji žive i rade u Australiji prikupili 45.000 maraka.

- Obraćala sam se na mnoge adrese u RS, ali bez uspjeha zbog čega sam se okrenula dijaspori. Apelujem na resorno ministarstvo i lokalne zajednice da nam pomognu kako bismo prikupili iznos koji nam nedostaje. Nadamo se da će naših 519 učenika od naredne školske godine dobiti balon salu, jer su to višestruko zaslužili - kazala je Pandurevićeva.

Profesor fizičkog vaspitanja Aleksandra Vitković, koja je vodila fudbalsku i rukometnu ekipu, ima samo riječi hvale za svoje đake i naglašava da bi rezultati bili još bolji kada bi imali gdje da treniraju.

- Bez obzira na uslove, entuzijazma i rada nam ne manjka. Nedostatak prostora za treninge nam je najveći problem. Dugi niz godina nemamo salu pa se seljakamo po iznajmljenim salama drugih škola, što je mučno i meni i đacima - kaže Vitkovićeva.

Gotovo da nema sporta u kojem učenici Srednje škole “28. juni” nisu pokazali zavidne rezultate. Osim kolektivnih uspjeha, nagrade kupe i pojedinci. Tako je Nikola Bjeloš proglašen za najboljeg strijelca, dok je Marko Vasković bio najbolji golman na Malim olimpijskim igrama.

- Iako nemamo uslove da se bavimo sportom, imamo dobru volju i pobjednički duh. Mukotrpan rad donio je vrhunske rezultate. Svojoj kolekciji medalja i trofeja dodao sam i ovu koja mi je najdraža jer sam zajedno sa svojim drugarima ušao u istoriju naše škole - rekao je Vasković.

Zahvalnost

Aleksandra Vitković je istakla da su im u susret izašli sportski centar “Slavija” i osnovna škola u Vojkovićima.

- Zahvaljujemo im na svim ustupljenim terminima za pripreme i trening jer da nije bilo njihove pomoći, izostali bi i naši rezultati - kazala je Vitkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana