Источно Сарајево: Све више корисника права на додатак за његу и помоћ другог лица

Срна
Источно Сарајево: Све више корисника права на додатак за његу и помоћ другог лица

Источно Сарајево - У Центру за социјални рад Источно Ново Сарајево на крају године евидентирано је 216 корисника права на додатак за помоћ и његу другог лица, што је за шест више у односу на 2017, рекла је Срни директор ове установе Весна Ћевриз.

“У 2018. години највише средстава из буџета Центра исплаћено је корисницима права на додатак за помоћ и његу другог лица, и то 290.000 КМ, од чега је половину средстава обезбиједило Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, а другу половину општина Источно Ново Сарајево”, истакла је Ћевризова.

Она је навела да највећи број корисника Центра припада категорији која остварује право на помоћ и његу другог лица, те да је сваке године више корисника који остварују то право.

Ћевризова је навела да од 216 корисника овог права, 81 лице потпуно зависи од другог, а за 135 лица је потребна дјелимична помоћ другог, те да мјесечне накнаде за прву категорију износе 166 КМ, а за другу категорију 83 КМ.

Према њеним ријечима, у установама социјалне заштите смјештено је 10 лица, од којих три у Дому за пензионере и стара лица у Источном Сарајеву, једно у Дому за старија лица у Рогатици, а шест у Установама социјалне заштите за збрињавање лица са потешкоћама у развоју - Приједор, Вишеград и Пазарић, што је идентичан број као и претходној години.

Једнократна новчана помоћ исплаћена је за 12 корисника Центра, а право на новчану помоћ остварило је шест лица. Новчана помоћ исплаћује се корисницима мјесечно у износу 125 КМ.

“У 2018. години одобрена су 63 захтјева за дјечији додатак. Право за опрему новорођенчета износи 250 КМ и то право су оствариле 144 породиље, 33 више у односу на 2017. годину. Право на матерински додатак у износу од 405 КМ мјесечно је остварило 57 породиља”, рекла је она.

Ћевризова је подсјетила да је Центар за социјални рад у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске, Савезом стручних радника социјалне заштите и ОЕБС-ом у новембру започео активности у вези са израдом социјалне карте, са циљем бољег планирања социјалне заштите кроз основна и проширена права.

“Скупштина општине Источно Сарајево усвојила је буџет за 2019. годину, у оквиру којег је за Центар за социјални рад предвиђено 623.000 КМ. У односу на нацрт буџета средства су повећана за 40.000 КМ, а разлог је планирање исплате личних инвалиднина за наредну годину и повећање првобитног износа за накнаде на додатак за помоћ и његу другог лица”, каже Ћевризова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана