Источно Сарајевo: Ред вожње на длану

Д. С.
Источно Сарајевo: Ред вожње на длану

Источно Сарајево - Општина Источно Сарајево тренутно је једини град у БиХ који улази у заједницу такозваних "паметних градова", а прва активност која би требало да буде реализована у оквиру овог пројекта јесте увођење "паметног градског превоза".

Ријеч је о инсталисању система којим ће услуга јавног градског превоза бити знатно унапријеђена, а који би требало да буде у функцији од прољећа наредне године. Пројекат подразумијева успостављање софтверског система у Градској управи и дирекцијама градских превозника, којим би се омогућило стално праћење ситуације на терену.

Грађанима би било омогућено да путем апликације на мобилном телефону или рачунару у сваком тренутку имају информације о градском превозу, да би избјегли саобраћајне гужве и дуга чекања на аутобуским станицама.

Професор на новосадском Факултету техничких наука Александар Мастиловић истакао је да ће користи од овог пројекта имати сви.

- Ово је пилот-пројекат који би, с обзиром на позитивна искуства из праксе, у наредних годину требао да покаже своје добре стране, а након тога могућа је његова надоградња и усавршавање - казао је Мастиловић представљајући пројекат на састанку са представницима градских превозника.

Представници аутопревозника похвалили су ову иницијативу градских власти и Градске развојне агенције, а задовољство због позитивних реакција превозника није крио ни предсједник Скупштине Мирослав Лучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана