Istanbul i Pariz ostaju radnički san

Anita Janković-Rečević
Istanbul i Pariz ostaju radnički san

Banjaluka - Budimpešta, Venecija i Beč top su destinacije među stanovnicima Srpske koji za prvomajske praznike planiraju da spakuju kofere, dok za Istanbul, Pariz i druge metropole, za čiju je posjetu potreban dublji džep, gotovo da nema zainteresovanih.

U većini turističkih agencija kažu da prodaja prvomajskih aranžmana pristupačnih cijena ide solidno, dok one skuplje već otkazuju jer nema dovoljno putnika.

U dobojskoj agenciji "Touring travel" ističu da će najveći broj sugrađana koji planiraju da prvomajske praznike provedu izvan RS, otputovati u Veneciju za šta će izdvojiti 90 KM.

- Putovanje traje četiri dana, a u tu cijenu je uključen prevoz, noćenje i doručak. Osim Venecije, tražena je i Budimpešta, a cijena je 99 maraka. U ponudi imamo i Pariz, Krakovo, Prag, Istanbul, ali te aranžmane gotovo niko i ne kupuje - rekli su u ovoj dobojskoj agenciji.

Vlasnik agencije "Sani travel" iz Banjaluke Željko Đurić ističe da ponuda prvomajskih putovanja nikada nije bila bogatija, te da slobodnih mjesta ima za sve destinacije.

- Prodaja je solidna, a organizujemo posjete većini evropskih centara počevši od Milana, Istanbula, Beča, Rima, Praga, Budimpešte, Toskane… Najveći hit među građanima je Venecija i to putovanje košta 99 KM sa jednim noćenjem. Dobro se prodaju i aranžmani za Beč - kazao je Đurić.

Dodao je da su Banjalučanima na raspolaganju i brojna proljetna putovanja Evropom koja su veći hit od prvomajskih.

- Riječ je o putovanjima koja se organizuju sredinom aprila i početkom maja, a cijene su dosta niže jer se zaobilazi Praznik rada. Odlazak u Milano i Đenovu sada u aprilu košta 199 KM, a za Prvi maj 249 KM, tako da je razumljivo zašto su proljetna putovanja popularnija - rekao je  Đurić.

U turističkoj agenciji "Marčelo travel" iz Prijedora nisu zadovoljni prodajom ovogodišnjih prvomajskih aranžmana. 

- Nema zainteresovanih za putovanja. U ponudi imamo Prag, Bled, Klagenfurt, Plitvička jezera, posjetu Martin Brodu, vinariji "Zvonko Bogdan" u Novom Sadu, zatim Sremskim Karlovcima, a za sada je zagarantovan jedino polazak u Ohrid i Solun. Za ostale destinacije nemamo dovoljno putnika - rekli su u ovoj agenciji. 

Slobodnih mjesta ima i u ponudi koju je pripremila banjalučka agencija "Unis turs".

- Za prvi maj tradicionalno je najtraženija Italija zbog lijepog vremena. Najveći broj zainteresovanih ove godine je za jezera Sjeverne Italije, Peruđu sa Toskanom, kao i za Ljubljanu, Bled i Trst. Putovanja traju od tri do pet dana, a najniža cijena je za Ljubljanu, 249 KM, dok su druge destinacije nešto skuplje - rekli su u "Unis tursu".

Tamara Pilipović iz Banjaluke kaže da je proljeće najljepši period za obilazak metropola.

- Neradne dane ću iskoristiti da posjetim Budimpeštu. Već sam bila u prestonici Mađarske, ali me svaki put oduševljava. Voljela bih da sa porodicom otputujem u Pariz, moj sin sanja Diznilend, ali u tom slučaju bismo morali da se odreknemo ljetovanja - kazala je Pilipovićeva.

Grčka hit ljeta

U dobojskoj agenciji "Touring travel" ističu da su već počele rezervacije aranžmana za ljetovanje, te da je Grčka i ove godine najaktuelnija, i to Paralija jer je najpovoljnija.

- Očekujemo gužve kad krene sezona, posebno za Makarsku i Neum koji su hit među Dobojlijama - rekli su u ovoj agenciji i dodali da ima mnogo interesovanih za Tursku, ali zbog visokih cijena rijetki su oni koji kupe aranžman.

I u banjalučkoj agenciji "Sani travel" kažu da je krenula prodaja ljetovanja, a najtraženiji su aranžmani u Grčkoj. 

Aranžmani                                                Cijene

- Jednodnevni izlet u Martin Brod    25 

- Budimpešta, jedno noćenje                 99  

- Venecija, jedno noćenje                  90 - 99

- Vinarija "Zvonko Bogdan", dva noćenja 185

- Beč, dva noćenja                                 295 

- Prag, tri noćenja                               329 

- Ohrid - Solun tri noćenja                360 

- Rim - četiri noćenja                         639

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana