Inženjeri kreću u energetski pregled zgrada

Cvija Mrkonjić
Inženjeri kreću u energetski pregled zgrada

Banjaluka - Prvi koji su dobili licence za obavljanje energetskih pregleda zgrada su dva inženjera Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, čime je ova javna ustanova proširila listu referenci za obavljanje najsloženijih poslova u građevinarstvu.

Ovo je istakla ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić povodom izdavanja prvih licenci za obavljanje energetskih pregleda zgrada.

Licence su, nakon obuke i položenog stručnog ispita, dobila 33 inženjera različitih profila. Licence je izdalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, a dodatnu obuku proveo je Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS.

Uvođenje obaveznog energetskog pregleda zgrada definisano je Zakonom o uređenju prostora i građenju, obavezno je od početka 2016.  i usklađeno je sa propisima Evropske unije.

- To znači da će svaka novoizgrađena zgrada, za koju je to zakonom i ovim pravilnicima predviđeno, morati imati energetski sertifikat bez kojeg se ne može izdati upotrebna dozvola - objasnili su u Ministarstvu.

Važan element za podizanje energetske efikasnosti je i realizacija Projekta energetske efikasnosti koji se finansira iz kreditnih sredstava Svjetske banke.

Golićeva je istakla da je cilj povećanje energetske efikasnosti uglavnom na objektima iz oblasti prosvjete i zdravstva, a planirana je sanacija oko 35 objekata.

- Biće razvijani i mehanizmi finansiranja mjera energetske efikasnosti, podizana svijest građana, izrađivana baza podataka, te sprovedene stručne obuke i slično - dodala je Golićeva napominjući da je u toku izbor drugog kruga objekata, koji bi trebalo da budu energetski utopljeni.

Procijenjena vrijednost investicija u 11 objekata koji su izabrani u prvom krugu iznosi oko 5,5 miliona KM, uključujući radove i prateće konsultantske usluge. 

U Fondu kažu da trenutno instaliraju softver za izračunavanje energetskih karakteristika zgrada, koji će biti dostupan svim učesnicima u vršenju energetskih pregleda zgrada, što će u znatnoj mjeri olakšati posao i osigurati veći stepen pouzdanosti i kvaliteta ovih usluga.

Domaće firme

Projekat energetske efikasnosti će uticati i na rast građevinarstva kao privredne grane, jer će za izvođenje ovih radova biti angažovane domaće firme.

- Energetskom efikasnošću utiče se i na zadovoljavanje potreba današnjih generacija za energijom, ne ugrožavajući pri tom opstanak budućih generacija - istakli su u resornom ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana