Инжењери крећу у енергетски преглед зграда

Цвија Мркоњић
Инжењери крећу у енергетски преглед зграда

Бањалука - Први који су добили лиценце за обављање енергетских прегледа зграда су два инжењера Института за урбанизам, грађевинарство и екологију Републике Српске, чиме је ова јавна установа проширила листу референци за обављање најсложенијих послова у грађевинарству.

Ово је истакла министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић поводом издавања првих лиценци за обављање енергетских прегледа зграда.

Лиценце су, након обуке и положеног стручног испита, добила 33 инжењера различитих профила. Лиценце је издало Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију, а додатну обуку провео је Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС.

Увођење обавезног енергетског прегледа зграда дефинисано је Законом о уређењу простора и грађењу, обавезно је од почетка 2016.  и усклађено је са прописима Европске уније.

- То значи да ће свака новоизграђена зграда, за коју је то законом и овим правилницима предвиђено, морати имати енергетски сертификат без којег се не може издати употребна дозвола - објаснили су у Министарству.

Важан елемент за подизање енергетске ефикасности је и реализација Пројекта енергетске ефикасности који се финансира из кредитних средстава Свјетске банке.

Голићева је истакла да је циљ повећање енергетске ефикасности углавном на објектима из области просвјете и здравства, а планирана је санација око 35 објеката.

- Биће развијани и механизми финансирања мјера енергетске ефикасности, подизана свијест грађана, израђивана база података, те спроведене стручне обуке и слично - додала је Голићева напомињући да је у току избор другог круга објеката, који би требало да буду енергетски утопљени.

Процијењена вриједност инвестиција у 11 објеката који су изабрани у првом кругу износи око 5,5 милиона КМ, укључујући радове и пратеће консултантске услуге. 

У Фонду кажу да тренутно инсталирају софтвер за израчунавање енергетских карактеристика зграда, који ће бити доступан свим учесницима у вршењу енергетских прегледа зграда, што ће у знатној мјери олакшати посао и осигурати већи степен поузданости и квалитета ових услуга.

Домаће фирме

Пројекат енергетске ефикасности ће утицати и на раст грађевинарства као привредне гране, јер ће за извођење ових радова бити ангажоване домаће фирме.

- Енергетском ефикасношћу утиче се и на задовољавање потреба данашњих генерација за енергијом, не угрожавајући при том опстанак будућих генерација - истакли су у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана