Inspektor iz Kotor Varoša ne odustaje od nezakonite gradnje

Milijana Latinović
Inspektor iz Kotor Varoša ne odustaje od nezakonite gradnje

Kotor Varoš - Ekološki inspektor iz Kotor Varoša Petko Čupić ponovo se oglušio o rješenje opštinske urbanističko-građevinske inspekcije i, uprkos zabrani, nastavio da pregrađuje zajedničko potkrovlje zgrade.

Čupić duže od godinu uzurpira potkrovlje zgrade u kotorvaroškoj ulici Jovana Raškovića broj dva, gdje mimo saglasnosti svih stanara i bez građevinske dozvole gradi prostoriju za vlastite potrebe.

Njegovu inicijativu da u potkrovlju izgradi prostoriju za vlastite potrebe, a da za uzvrat o svom trošku zamijeni cijeli dotrajali krov zgrade, stanari su usmeno podržali. Međutim, uslov je bio da na lice mjesta izađe stručnjak i procijeni da li temelj zgrade koja je izgrađena 1948. može izdržati nadogradnju i da Čupić obezbijedi građevinsku dozvolu, što, kako je “Glas Srpske” ranije objavio, on nije uradio.

Vanrednom kontrolom nadležne opštinske inspekcije u septembru ove godine utvrđeno je da Čupić rekonstruiše krov i nadograđuje bez građevinske dozvole, te je inspektor u skladu sa Zakonom o inspekcijama RS zabranio izgradnju krovnih vila i naredio mu da sve ukloni i vrati u prvobitno stanje o svom trošku.

Krajnji rok za izvršenje naložene mjere bio je 30. oktobar, a kako je navedeno u rješenju inspekcije koje je u posjedu “Glasa Srpske”, žalba na rješenje ne odgađa izvršenje. Ekološki inspektor je i ovaj put, kao i lani, ignorisao rješenja svojih radnih kolega i nastavio da gradi mimo zakona. Opštinski urbanističko-građevinski inspektor je u novembru prošle godine naložio Čupiću da ukloni limenu pregradu koju je postavio u potkrovlju, što je tada potvrdilo i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS. Međutim, on je nastavio da uzurpira potkrovlje zgrade.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove i komunalnu policiju u Kotor Varošu Goran Malijević kaže za “Glas Srpske” da je inspekcija utvrdila da rješenje građevinskog inspektora iz septembra ove godine nije ispoštovano, ali da će sačekati odluku drugostepenog organa, s obzirom na to da se Čupić žalio.

- On je uputio žalbu resornom ministarstvu na rješenje inspekcije i mi ćemo sačekati njihovu odluku. Iako u rješenju piše da žalba ne odgađa izvršenje, u praksi se ipak gleda da se iscrpe svi mehanizmi, pa ćemo vidjeti - rekao je Malijević.

Predsjednik Zajednice etažnih vlasnika u spornoj zgradi Sanimir Božićević kaže da agonija stanara i dalje traje i da ne znaju do kada će morati da trpe sve to.

- Čupićevom bezobrazluku nema kraja. Koliko daleko ide najbolje govori to što sada gradi isključivo subotom kada smo mi nemoćni, jer ne možemo pozvati inspektora da dođe i vidi na licu mjesta šta se dešava, s obzirom na to da inspekcija ne radi subotom - kazao je Božićević.

Ogorčenje zbog nekomšijskog odnosa Čupića prema ostalim stanarima ne krije ni Ankica Verić koja sa suprugom i šestoro djece stanuje u prizemlju zgrade.

- Nevjerovatno je da neko ko je i sam inspektor ne poštuje zakone i propise, pa ni rješenja svojih kolega. Kako onda da očekujemo da poštuje nas? Nama je potkrovlje nedostupno i ne znam šta da radimo, njemu očigledno niko ništa ne može - kazala je Verićeva.

Izjavu Petka Čupića juče nismo uspjeli da dobijemo, jer nije odgovarao na telefonske pozive.

Advokat odgodio ročište

Goran Malijević kaže da je 1. novembra bilo zakazano ročište sa Čupićem u vezi sa tim rješenjem inspekcije.

- Tražio je da postupak bude odgođen dok ne angažuje advokata i sud je udovoljio njegovom zahtjevu - rekao je Malijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana