Injekcija od 800.000 KM jača upravu i agrar

Svjetlana Šurlan
Injekcija od 800.000 KM jača upravu i agrar

Banjaluka - Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske podijeliće gradovima i opštinama ukupno 800.000 maraka bespovratnog novca, koji je namijenjen za razvoj lokalne uprave i jačanje poljoprivrede.

Javni poziv za kandidovanje projekata za dodjelu sredstava IRB-a biće otvoren do 26. oktobra.

Projekti koji će IRB finansirati moraju se odnositi na dvije oblasti, a to su poboljšanje dostupnosti i kvaliteta javnih usluga u gradovima i opštinama, te povećanje obima, produktivnosti i stepena tržišnosti i finalizacije poljoprivredne proizvodnje.

Od 800.000 KM raspoloživog novca, polovinu obezbjeđuje Vlada RS iz budžeta, dok je druga polovina obezbijeđena putem Razvojnog programa UN-a (UNDP).

- Minimalni iznos po projektu je 50.000 maraka, a maksimalni 100.000 KM. Podnosilac projektnog prijedloga dužan je da obezbijedi novac za sufinansiranje realizacije projekta i to minimalno 25 odsto ukupne vrijednosti projekta - istakli su u Vladi RS.

Prijedloge projekata mogu podnositi jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća ili ustanove čiji je osnivač grad ili opština.

- Sa područja jedne lokalne samouprave mogu biti podnesena najviše dva prijedloga, a finansiranje može biti odobreno samo za jedan, bolje rangiran projekat. Ukupno trajanje projekta ne može biti duže od osam mjeseci - navedeno je u javnom pozivu.

Iz IRB-a ističu da projekti moraju da budu u skladu s Strategijom razvoja lokalne samouprave u RS 2017-2021. godine i Strategijom razvoja poljoprivrede i ruralnih područja RS 2016-2020. godine.

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS pozvali su sve gradove i opštine da se prijave na javni poziv koji je dostupan na internet stranicama Ministarstva i IRB-a.

Načelnik opštine Gradiška i član Predsjedništva Saveza opština i gradova RS Zoran Adžić ističe da je svaka marka namijenjena poljoprivredi i razvoju uprave dragocjena za lokalne zajednice, pa tako i novac koji se ovim putem plasira putem IRB-a.

- Opština Gradiška će sigurno aplicirati za ovaj novac. Imamo niz projekata i pokušaćemo da se uklopimo u dozvoljena sredstva i realizujemo ono što nam je u ovom trenutnu najneophodnije - istakao je Adžić.

Cilj projekata

- Bolja dostupnost i kvalitet javnih usluga

- Veći obim produktivnosti poljoprivredne proizvodnje

- Izgradnja novih prerađivačkih kapaciteta u ruralnom području

- Garancija stabilnosti dohotka ratarima

- Podrška revitalizaciji stočnih i zelenih pijaca

- Unapređenje obuke u poljoprivredi

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana