Inicijativa da 14. septembar ne bude proslavljan kao Dan oslobođenja

Srna
Inicijativa da 14. septembar ne bude proslavljan kao Dan oslobođenja

Bosanski Petrovac - Srpsko stanovništvo kao većinsko u Bosanskom Petrovcu ne doživljava 14. septembar kao dan oslobođenja, već kao dan sjećanja na egzodus koji su doživjeli 1995. godine, zbog čega će biti pokrenuta inicijativa sa zahtjevom da se taj datum ubuduće ne proslavlja u ovoj federalnoj opštini, u kojoj živi 4.500 Srba.

Ovu inicijativu u petak je najavio Dejan Prošić, predsjedavajući Skupštine opštine Bosanski Petrovac, gdje je danas služenjem parastosa u Hramu Svetih Petra i Pavla odata počast za 293 srpska civila ubijena prije 23 godine u akciji “Sana 95”, kao i za vojne žrtve.


“Ako ne uspijemo to da uradimo u Skupštini, za šta je potrebna dvotrećinska većina, pokušaćemo da raspišemo referendum da se stanovnici izjasne o datumu za koji nije logično da se u ovoj opštini godinama proslavlja kao dan oslobođenja”, rekao je Prošić Srni, ističući da 14. septembar srpsko stanovništvo podsjeća na progon i muke u egzodusu.

On je naglasio da će predložiti da u Bosanskom Petrovcu septembar bude proglašen mjesecom mira i tolerancije i u tom duhu ubuduće obilježava.

Prošić je dodao da je parastosu koji su uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija služili sveštenici Eparhije, prisustvovalo stotinjak stanovnika, srpski predstavnici u lokalnom parlamentu, predstavnici udruženja građana koja djeluju na području opštine i zavičajnih udruženja iz Banjaluke i Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana