Ilija Mićić iz Modriče napamet rješava kompleksne matematičke zadatke

Glas Srpske
Ilija Mićić iz Modriče napamet rješava kompleksne matematičke zadatke

Modriča - Ilija Mićić, učenik trećeg razreda opšte Gimnazije u Srednjoškolskom centru "Jovan Cvijić" u Modriči, u stanju je da napamet riješi kompleksne matematičke operacije.

- Najčešće su to razne operacije sa brojevima, kao što su sabiranje oduzimanje, množenje, dijeljenje ili korjenovanje - ispričao je ovaj sedamnaestogodišnjak, kojeg je ekipa Anadolije posjetila u selu Skugrić kod Modriče gdje živi sa roditeljima Miloradom i Petrom.

Osim što sabira i oduzima, sa lakoćom množi i dijeli višecifrene brojeve, a nije mu problem ni, na primjer, izvući sedmi korijen iz devetocifrenih brojeva.

Koliko je dobar u matematici otkrio je oko osme godine, a sa školovanjem njegovo znanje i mogućnosti su se povećavale.

- Matematika je meni uvijek išla. Pomaže mi u svakodnevnom životu, kada treba nešto da izračunam, da odredim neku dužinu, težinu i slično - kaže Ilija.

Osim školskog programa često istražuje nove operacije, te vježba naučeno, a svaki dan kaže uradi "po nešto iz matematike".

- Najčešće razmišljam da budem nastavnik ili profesor matematike, ali sada kako god da bude - kaže Ilija.

Na pitanje da li školski drugari prepisuju od njega matematiku s osmijehom na licu objasnio je da ima učenika koji dobro poznaju gradivo, a da ga drugari ponekad pitaju da im nešto izračuna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana