Илија Мићић из Модриче напамет рјешава комплексне математичке задатке

Глас Српске
Илија Мићић из Модриче напамет рјешава комплексне математичке задатке

Модрича - Илија Мићић, ученик трећег разреда опште Гимназије у Средњошколском центру "Јован Цвијић" у Модричи, у стању је да напамет ријеши комплексне математичке операције.

- Најчешће су то разне операције са бројевима, као што су сабирање одузимање, множење, дијељење или корјеновање - испричао је овај седамнаестогодишњак, којег је екипа Анадолије посјетила у селу Скугрић код Модриче гдје живи са родитељима Милорадом и Петром.

Осим што сабира и одузима, са лакоћом множи и дијели вишецифрене бројеве, а није му проблем ни, на примјер, извући седми коријен из деветоцифрених бројева.

Колико је добар у математици открио је око осме године, а са школовањем његово знање и могућности су се повећавале.

- Математика је мени увијек ишла. Помаже ми у свакодневном животу, када треба нешто да израчунам, да одредим неку дужину, тежину и слично - каже Илија.

Осим школског програма често истражује нове операције, те вјежба научено, а сваки дан каже уради "по нешто из математике".

- Најчешће размишљам да будем наставник или професор математике, али сада како год да буде - каже Илија.

На питање да ли школски другари преписују од њега математику с осмијехом на лицу објаснио је да има ученика који добро познају градиво, а да га другари понекад питају да им нешто израчуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана