Играње бриџа фитнес за мозак

А. Ј. Р.
Играње бриџа фитнес за мозак

Бањалука - Заљубљеници мисаоних игара, стратегије и комбинаторике из Бањалуке који су жељни нових знања имаће ускоро прилику да науче играти бриџ, једну од најпопуларнијих свјетских игара логике и интелигенције.

Једномјесечна школа бриџа, коју организује Бриџ клуб “Бањалука”, почиње 3. децембра у галерији УДАС у бањалучком насељу Старчевица. Обука је бесплатна, а пријавити се могу сви, од седам до 77 година.

- Сваке године организујемо неколико школа бриџа с циљем популаризације ове интересантне игре, која је слабо развијена у РС и БиХ, за разлику од европских и свјетских држава, гдје се бриџ изучава у школама и на универзитетима. Број полазника није ограничен, а заинтересовани нам се могу јавити путем наше “Фејсбук” странице или на број телефона 065/640-000 - рекао је предсједник БК “Бањалука” Миодраг Станивуковић и додао да је за седам година, колико клуб постоји, кроз њихову школу прошло више од 400 полазника.

Према његовим ријечима, бриџ је веома користан за ментално здравље јер представља неки вид фитнеса за мозак.

- Бриџ је карташка игра, али не коцкарска, јер је фактор среће сведен на минимум. То је, прије свега, спорт у којем до изражаја долазе интелигенција, способност за комбинаторику и стратегију, те тимски дух. Дио је свјетске породице мисаоних игара и играње бриџа смањује ризик од оболијевања од деменције, побољшава памћење и развија мозак - прича Станивуковић.

Истиче да су прије годину, уз подршку Градске управе Бањалука, почели са школом бриџа у бањалучкој Гимназији.

БК “Бањалука” основан је 2011. године и броји око 30 активних играча који се такмиче на турнирима, а има и исто толико рекреативаца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана