ИРБ РС и Гарантни фонд купили хартије од вриједности општине Србац

Дејан Јовичић
ИРБ РС и Гарантни фонд купили хартије од вриједности општине Србац

Србац - Инвестиционо-развојна банка РС и Гарантни фонд купили су обвезнице општине Србац у укупном износу од 3,5 милиона КМ, од чега је ИРБ власник обвезница у вриједности од 3,2 милиона КМ, а Гарантни фонд 300.000 КМ.

Трећа емисија обвезница емитована је на период од 14 година, а годишња каматна стопа износи 5,5 одсто.

Начелник Одјељења за финансије општине Србац Владимир Гужвић каже да ће средства бити искоришћена за отплату доспјелих дуговања и пријевременог откупа обвезница из прве и друге емисије у износу од 2,6 милиона КМ, а остатак за отплату дугова за неплаћене порезе и доприносе за општинску управу и Центар за социјални рад и отплату дугорочног задужења у Новој банци.

- Ушли смо у ово задужење како бисмо избјегли све опасности од блокаде рачуна општине Србац по разним основама. Овим задужењем практично претварамо краткорочне обавезе у дугорочне и у великој мјери ћемо смањити обавезе које на годишњем нивоу издвајамо из буџета за отплату разних дуговања. Општинска управа се убудуће више неће моћи довести у ситуацију да не плати доспјеле обавезе јер ће Централни регистар хартија од вриједности имати улогу платног агента, тако да ће све обавезе по доспијећу одмах бити измирене - рекао је Гужвић и додао да ће камата и ануитети бити отплаћивани квартално.

Одлука о дугорочном задужењу општине Србац путем треће емисије обвезница на домаћем тржишту капитала претходно је усвојена на сједници локалног парламента.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић рекао је да ће трећом емисијом обвезница бити растерећен буџет којег је на примопредаји затекао у катастрофалном стању јер су краткорочне обавезе у том тренутку износиле више од шест милиона КМ.

- Захтјев за дугорочно задужење одобрило нам је и Министарство финансија РС, а најважније од свега је да тиме нећемо прећи износ од 18 одсто од остварених редовних прихода из прошле године - рекао је Драгосављевић.

Он додаје да ће на овај начин бити створени услови за капитална улагања и унапређење инфраструктуре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана