I odlikaši idu na instrukcije

Cvija Mrkonjić
I odlikaši idu na instrukcije

Banjaluka - Sve veći broj đaka ne čeka kraj školske godine da popravlja ocjene, pa profesori i učitelji koji drže instrukcije imaju pune ruke posla i na samom početku nastave.

Dodatne časove uzimaju najčešće srednjoškolci, ali plaćene instrukcije nisu strane ni osnovcima kojima vrijeme provedeno u školi nije dovoljno da bi savladali gradivo.

Profesori ističu da mnogi odlikaši kojima neki predmeti lošije idu dolaze dva puta sedmično na instrukcije, da bi na kraju godine imali petice, dok lošiji učenici uvijek čekaju posljednji čas.

- Srednjoškolci su aktivniji pred kraj školske godine. Ne uče redovno, pa kada treba da popravljaju loše ocjene, dolaze na časove - rekao je diplomirani inženjer građevinarstva Dragoljub Tešanović, koji daje instrukcije iz stručnih predmeta.

Profesor matematike u Ugostiteljsko-ekonomskoj školi u Prijedoru Gordana Mrkonja kaže da su pojedini đaci nezainteresovani, dolaze sa lošim predznanjem ili smatraju da je dovoljno samo da prate na času, a da kod kuće nikako ne uče.

- Matematika se mora vježbati. Pristup učeniku na instrukcijama je individualan, sva pažnja je usmjerena na njega, njegove sposobnosti i predznanje. To je gotovo nemoguće postići na redovnom času - rekla je Mrkonja.

Profesor razredne nastave u Osnovnoj školi "Stanko Rakita" u banjalučkom naselju Vrbanja Dragana Ivanišević je istakla da su privatni časovi naročito važni za đake u četvrtom i petom razredu.

- Pojedinoj djeci su potrebna dodatna objašnjenja, jer nisu sva djeca istih mogućnosti i postignuća. Iako postoji dopunska nastava privatni časovi uzimaju se i za učenike nižih razreda - kazala je Ivaniševićeva i napomenula da roditelji moraju više da rade sa djecom, naročito do trećeg razreda osnovne škole, da bi ona stekla radne navike.

S druge strane roditelji smatraju da su djeca preopterećena gradivom, zbog čega su im neophodni dodatni časovi.

- Nastavnici namjerno djeci daju gomilu teške zadaće da bi poslije mogli da zarade novac držeći im instrukcije. Neshvatljivo je da djeca od samog početka nastave moraju da plaćaju nekome da im to objasni - kaže M. Ž., čiji sin pohađa peti razred osnovne škole.

Cijene

Cijene privatnih časova u prosjeku se kreću oko deset maraka po času, koji traje 45 minuta. Dvočas košta 15 KM, a profesori smatraju da je najefikasnije da se radi sa po jednim učenikom po sat i po.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana