И одликаши иду на инструкције

Цвија Мркоњић
И одликаши иду на инструкције

Бањалука - Све већи број ђака не чека крај школске године да поправља оцјене, па професори и учитељи који држе инструкције имају пуне руке посла и на самом почетку наставе.

Додатне часове узимају најчешће средњошколци, али плаћене инструкције нису стране ни основцима којима вријеме проведено у школи није довољно да би савладали градиво.

Професори истичу да многи одликаши којима неки предмети лошије иду долазе два пута седмично на инструкције, да би на крају године имали петице, док лошији ученици увијек чекају посљедњи час.

- Средњошколци су активнији пред крај школске године. Не уче редовно, па када треба да поправљају лоше оцјене, долазе на часове - рекао је дипломирани инжењер грађевинарства Драгољуб Тешановић, који даје инструкције из стручних предмета.

Професор математике у Угоститељско-економској школи у Приједору Гордана Мркоња каже да су поједини ђаци незаинтересовани, долазе са лошим предзнањем или сматрају да је довољно само да прате на часу, а да код куће никако не уче.

- Математика се мора вјежбати. Приступ ученику на инструкцијама је индивидуалан, сва пажња је усмјерена на њега, његове способности и предзнање. То је готово немогуће постићи на редовном часу - рекла је Мркоња.

Професор разредне наставе у Основној школи "Станко Ракита" у бањалучком насељу Врбања Драгана Иванишевић је истакла да су приватни часови нарочито важни за ђаке у четвртом и петом разреду.

- Појединој дјеци су потребна додатна објашњења, јер нису сва дјеца истих могућности и постигнућа. Иако постоји допунска настава приватни часови узимају се и за ученике нижих разреда - казала је Иванишевићева и напоменула да родитељи морају више да раде са дјецом, нарочито до трећег разреда основне школе, да би она стекла радне навике.

С друге стране родитељи сматрају да су дјеца преоптерећена градивом, због чега су им неопходни додатни часови.

- Наставници намјерно дјеци дају гомилу тешке задаће да би послије могли да зараде новац држећи им инструкције. Несхватљиво је да дјеца од самог почетка наставе морају да плаћају некоме да им то објасни - каже М. Ж., чији син похађа пети разред основне школе.

Цијене

Цијене приватних часова у просјеку се крећу око десет марака по часу, који траје 45 минута. Двочас кошта 15 КМ, а професори сматрају да је најефикасније да се ради са по једним учеником по сат и по.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана