Humanost vodi siromašne đake iz Srpca na matursku ekskurziju

Dejan Jovičić
Humanost vodi siromašne đake iz Srpca na matursku ekskurziju

Srbac - Srednjoškolcima slabijeg imovnog stanja iz Srpca pridaje se pažnja lokalne uprave i škole koji im pomažu u subvencionisanju đačkog prevoza i prikupljanjem donacija, a jedan broj đaka će, zahvaljujući humanosti vršnjaka, iduće godine besplatno putovati na matursku ekskurziju.

Direktor Centra srednjih škola "Petar Kočić" Milenko Živanić kaže da je uz pomoć opštinske uprave obezbijeđen besplatan prevoz za 15 đaka koji se nalaze u stanju socijalnih potreba.

- Uvijek se trudimo da povedemo računa o ovim đacima, pa zajedno sa drugim učenicima i nastavnim osobljem pomažemo u nabavci odjeće, računarske opreme ili na druge načine - rekao je Živanić.

Dugogodišnja tradicija u ovoj školi je organizovanje humanitarnih akcija kojima se prikuplja novac za odlazak siromašnih učenika na matursku ekskurziju.

Živanić kaže da akciju organizuju đaci koji će iduće godine biti maturanti, a koji na ovaj način pomažu svojim vršnjacima, pa se tako svake godine prikupe značajna sredstva.

Prema njegovim riječima, svaka generacija je posebna, ali ova odskače po svojoj humanosti i kreativnosti.

- U holu škole u novembru organizuju pet filmskih projekcija uz simboličnu cijenu ulaznice koja ide u njihov humanitarni fond. Narednih mjeseci organizovaće Malu olimpijadu i humanitarno veče u Domu kulture sa istim ciljem. Oni ne pomažu samo svojim drugovima, već su organizovali humanitarne akcije za oboljelu djecu i iz drugih opština - rekao je Živanić.

Pomoć u prikupljanju novca dobijaju i od lokalne vlasti, pa su se tako odbornici i opštinski funkcioneri prije nekoliko mjeseci odrekli jednog dijela naknade kako bi dva maturanta iz Bajinaca mogla otputovati na ekskurziju.

Živanić je pohvalio i druge srbačke srednjoškolce koji četiri puta godišnje učestvuju u akcijama dobrovoljnog davanja krvi, a redovno se odazivaju i na godišnju akciju čišćenja i uređenja užeg gradskog jezgra.

- Nedavno smo uveli praksu koja se pokazala kao veoma uspješna, a riječ je o nagrađivanju najboljeg odjeljenja i razrednog starješine na kraju polugodišta i školske godine. Nagrada je odlazak u Banjaluku, posjeta Muzeju RS i besplatne ulaznice za pozorišne i bioskopske predstave. Na ovaj način razvija se takmičarski duh među đacima - naglasio je Živanić.

Idemo na Mars

Milenko Živanić je pohvalio i akciju Savjeta učenika pod nazivom "Idemo na Mars" u sklopu koje predstavnici Savjeta na jedan dan zamjenjuju školske klupe sa radnicima škole. Na ovaj način direktor, članovi uprave i nastavno osoblje, stiču uvid u to kako učenici doživljavaju nastavni proces, dok se s druge strane đaci upoznaju sa svim izazovima u radu i rukovođenju ove školske ustanove.

Neizvjesna ekskurzija u Barselonu

Živanić ističe da još nije poznato gdje će srbački maturanti putovati na matursku ekskurziju iduće godine, jer se prethodnih godina putovalo u Barselonu gdje je trenutno napeta politička situacija.

- Ta destinacija još je neizvjesna. O tome će odlučiti roditelji i razredne starješine - istakao je Živanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana