Humanost gradi kuću Vidovića iz Srđevića kod Srpca i tjera tugu

Dejan Jovičić
Humanost gradi kuću Vidovića iz Srđevića kod Srpca i tjera tugu

Srbac - Vidosava Vidović iz Donjih Srđevića kod Srpca dočekaće zimu u novoj kući nakon što je grupa mještana ovog sela pokrenula humanitarnu akciju s ciljem da joj sagrade topli dom.

Šezdesetčetvorogodišnja Vidosava živi u staroj kući čiji krov prokišnjava, a postojala je opasnost da se tokom zime, pod težinom snijega, objekat u potpunosti uruši. Da situacija bude još gora, živi bez struje, vode i ikakvih primanja.

- Nakon formiranja novog Savjeta mjesne zajednice organizovali smo se kako bismo pomogli našoj sugrađanki koja živi sama u teškim uslovima, a uz to je i lošeg zdravlja. Veoma brzo smo prikupili početna sredstva, tako da smo već počeli izgradnju kuće koja će najvjerovatnije već ove sedmice biti stavljena pod krov - rekao je predsjednik Savjeta MZ Srđevići Rade Gudalović.

Mještanin Danko Đukić finansirao je postavljanje temelja i zidanje objekta te njegovo pokrivanje, a uz pomoć drugih humanista iz cijele opštine i dijaspore kuća će biti opremljena za boravak do početka zime.

- Prije nekoliko dana je priključena struja, a iduće sedmice će stići i voda. Prikupljamo i novac za opremanje prostorija i kupatila, a kontaktirali smo sa Centrom za socijalni rad kako bismo joj omogućili redovna mjesečna primanja - rekao je aktivista Živko Todorović i dodao da će i opština Srbac podržati akciju sa 500 KM.

U Centru za socijalni rad kažu da Vidosava tek iduće godine po zakonu stiče pravo na stalnu novčanu pomoć budući da još nije navršila 65 godina, a pomoć može dobiti i ranije ukoliko bude utvrđeno da je radno nesposobna.

- Dobili smo zahtjev o tom pitanju, a uputili smo Vidosavu i na ljekarski pregled kako bi se utvrdila nesposobnost, tako da će se njen predmet uskoro naći pred komisijom. Što se tiče zdravstvenog osiguranja, to pravo je već ostvarila preko biroa rada - kažu u Centru.

Vidosava nema djece, a prije nekoliko godina se razvela, tako da dane najčešće provodi u izolaciji. Do sada je uglavnom preživljavala od pomoći komšija, prijatelja i drugih dobrih ljudi.

- Još ne mogu vjerovati da se ovo dešava. Mislila sam da će se sve srušiti i da ću ostati bez igdje ičega, a bojala sam se i za svoj život. Kuća je u toliko lošem stanju da se vrata ne mogu ni otvoriti, pa izlazim kroz prozor. Samo da dobijem krov nad glavom i neću se plašiti zime jer šporet na drva već imam, a obećali su mi i pomoć u nabavci ogreva - kaže Vidosava Vidović.

Nove akcije

Savjet mjesne zajednice Srđevići već ima u planu nove akcije pomoći siromašnim mještanima.

Kako kažu, zalagaće se i za uređenje infrastrukture i drugih projekata u ovom selu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana