Humanost Fočaka olakšava život nepokretnom sugrađaninu

R. Đ.
Humanost Fočaka olakšava život nepokretnom sugrađaninu

Foča - Dobrotvornoj akciji za pomoć tridesetosmogodišnjem Fočaku Aleksandru Milutinoviću, koji je dvije decenije nepokretan i bez sposobnosti govora, odazvao se veliki broj sugrađana, zahvaljujući kojima bi ovaj mladić konačno trebalo da dobije ortopedsko pomagalo, koje će mu olakšati život, ali i njegovoj majci Milanki, koja se svakodnevno brine o sinu.

Fočaci su svoju humanost još jednom potvrdili na večeri pod nazivom "Za jednu posebnu majku", koju je organizovao Centar za socijalni rad u saradnji sa osnovnim i srednjim školama i kulturno-umjetničkim društvom Foča.

Pažljiv i topao osmomartovski poklon za Aleksandrovu majku Milanku veliko je iznenađenje.

- Hvala svima od srca, mislila sam da nikada ovo neću doživjeti. Navikla sam se da se borim sama, ne tražim pomoć čak ni od porodice, da ih ne bih opteretila, jer svako treba da ima svoj život, a ja sam svoj posvetila Aleksandru - ispričala je Milutinovićeva.

Njen sin Aleksandar nepokretan je od 18. godine, kada je nesrećnim slučajem teško ranjen u glavu. Njegovi roditelji ne smiju više da koriste stajalicu-dubak, jer je otežao, pa bi moglo doći do krivljenja kičme, a očeva minimalna penzija i još manja socijalna primanja nisu dovoljni da bi nabavili sto za vertikalizaciju.

U Centru za socijalni rad objašnjavaju da će novo ortopedsko pomagalo biti od ogromne pomoći Aleksandru.

- Konačno će mu omogućiti stavljanje u uspravan položaj, jer on to ne može, a stalni ležeći položaj mu onemogućava gutanje, što bi moglo da bude fatalno za njega. Planirali smo da mu nabavimo i respirator - rekla je direktorica Centra za socijalni rad Snežana Golijanin.

Za nabavku ortopedskog pomagala i respiratora, koji koštaju blizu 6.000 maraka, od prodaje ulaznica i dobrovoljnih priloga, prikupljeno je oko 2.000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana