Humanošću Fočaci obojili dane “Tračku nade”

Radmila Đević
Humanošću Fočaci obojili dane “Tračku nade”

Foča - Prepuna sala Gradskog pozorišta i ujedinjenost Fočaka u plemenitoj misiji prikupljanja pomoći za osobe sa poteškoćama u razvoju pokazali su, po ko zna koji put, da u toj lokalnoj zajednici stanuje humanost.

Humanitarno veče pod motom “Ljepotom se svijet boji, dobrotom se dan kroji” u organizaciji Servis centra “Tračak nade” održano je u ponedjeljak uveče povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

Dobročinstvom i velikim odzivom sugrađana od prodaje ulaznica prikupljeno je 1.990 maraka koje će biti donirane ovom udruženju. Ohrabrenje da nisu sami niti prepušteni sopstvenoj brizi “tračkovcima” su pružili svi koji su učestvovali u programu i oni koji su sve to posmatrali.

Ipak, najveći aplauz dobili su upravo oni nakon simboličnog nastupa kojim su još jednom podsjetili na jednakost svih ljudi.

- Lijepo nam je u udruženju, pjevao sam, plesao i opet ćemo nastupati. Volim svoje drugare i ovo druženje je predivno - kaže Miladin Ćosović, korisnik centra koji se godinama uspješno bori sa Daunovim sindromom.

“Tračak nade” godinama je oslonac i podrška roditeljima djece sa poteškoćama.

- Moj desetogodišnji sin Đorđe godinama je član udruženja. Svakodnevno ima tretmane zahvaljujući kojima napreduje mnogo, vidljivi su ti pomaci, a ja sam presrećna i spokojna majka - kaže Zorica Simović.

Zahvaljujući aktivnostima Servis centra “Tračak nade” u Foči je vidljiv napredak u uključivanju lica sa teškoćama u razvoju u društvene tokove.

- Mnogo nam znači pomoć sugrađana i institucija koji nam pružaju podršku. Predano radimo sa djecom, stručni timovi djeluju kroz edukativne i druge radionice. Njima ovakvi nastupi daju snagu jer brišu razlike između njih i njihovih vršnjaka. Zbog toga su nam ovakve manifestacije praznik - rekla je direktorica Servis centra “Trčak nade” Jelena Vilotić.

Servis centar “Tračak nade” pruža besplatnu psihosocijalnu pomoć za 65 štićenika sa područja Foče, Čajniča i Ustikoline u FBiH. Svakodnevno u ovom centru sa osobama sa invaliditetom i poteškoćama u razvoju rade stručna lica, kao i veliki broj volontera, studenata Medicinskog fakulteta.

- Osim što nam je volontiranje hobi, boravak u udruženju nam je jako korisna i dobra stručna praksa, ali tu smo, prije svega, stekli prijatelje. Biti sa ovom populacijom je i zadovoljstvo i privilegija - kaže studentkinja specijalne edukacije i rehabilitacije na Medicinskom fakultetu u Foči Ivana Dupljanin.

Bogat program

Bogat program na humanitarnoj večeri priredili su mališani Dječijeg vrtića “Čika Jova Zmaj”, đaci osnovnih škola “Veselin Masleša” i “Sveti Sava” iz Foče te Osnovne škole “Ustikolina” iz Ustikoline. Osim njih, humanitarno veče obogatili su i đaci Srednjoškolskog centra, Osnovne muzičke škole, Srednje bogoslovske škole “Sveti Petar Dabrobosanski”, studenti Medicinskog fakulteta kao i KUD “Foča”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana