Humanisti za Živka prikupili 30.000 KM

Dejan Jovičić
Humanisti za Živka prikupili 30.000 KM

Srbac - Humanitarna akcija za petogodišnjeg dječaka Živka Miljića iz Srpca, koji boluje od cerebralne paralize i drugih teških oboljenja, naišla je na izuzetan odziv, a donatori iz cijele Republike Srpske do sada su prikupili više od 30.000 KM za njegovo liječenje.

Od toga je najveći iznos stigao zahvaljujući pozivima na humanitarni broj 1432 koji je bio otvoren od 1. do 30. novembra, a na taj način humanisti su donirali 23.697 KM.

Sekretarica srbačkog Crvenog krsta Ljiljana Bilanović ističe da je novac prije nekoliko dana uplaćen na žiro račun njegove majke Nevene Ignjatić da bi što prije bio nastavljen započeti proces liječenja.

- Akciju koju smo pokrenuli podržalo je dosta donatora, među kojima se najvećim pojedinačnim donacijama izdvajaju Kabinet predsjednika RS, kompanija “Perutnina Ptuj”, grupa muzičara iz Prnjavora, grupa vozača iz Srpca, donatori iz Linca, firma “Topling” iz Prnjavora, Rukometni klub Mladost iz Banjaluke, KUD “Đerdan” iz Kukulja i Škola folklora iz Ćukala - rekla je Bilanovićeva.

Posebno je istakla Petra Bulajića koji je Živku poklonio aparat za kiseonik bez kojeg ne bi mogao normalno funkcionisati.

Živkova majka Nevena obratila se Crvenom krstu da joj pomogne da nabavi taj aparat i skupi novac za redovne terapije kod fizijatra i logopeda jer je dijete ostalo bez moći govora.

- Problemi mog sina počeli su još prilikom poroda kada je oko njegovog vrata bila omotana pupčana vrpca pa je ostao bez kiseonika, što je uzrokovalo teške posljedice u vidu cerebralne paralize, epilepsije i bronhitisa. Dijete ne može da sjedi i drži glavu i zbog toga je i na posebnom režimu ishrane. Za to treba puno novca jer samo hranljive kapi i kašice dnevno koštaju 20 KM, a jedan lijek iz Slovenije 85 KM - rekla je Nevena. Ona je sa Živkom i osmogodišnjom kćerkom Katarinom podstanar i preživljavaju sa svega 160 KM invalidnine.

- Bila bih presrećna kada bi doktori osposobili Živka da može samostalno da sjedi i drži glavu jer ovako uz njega moram biti 24 časa - ističe Nevena.

U posjeti ovoj porodici bili su i volonteri Kluba mladih Crvenog krsta koji su Živku i Katarini poklonili igračke.

- Veoma smo srećni što je uspjela akcija koju je inicirala naša humanitarna organizacija, pogotovo kad vidimo kolikom pažnjom majka Nevena obasipa malog Živka. Svi ćemo se jako radovati ako Živko uskoro uspije da progovori i prohoda ili barem bude u stanju da koordinira pokretima glave i ruku - rekla je predsjednica Kluba mladih Crvenog krsta Srbac Darija Milanović. Akcija će biti nastavljena kako bi pokušali da prikupe novac da Živko ode u Beograd ili Zagreb na liječenje matičnim ćelijama. +

Kabinet predsjednika

Kabinet predsjednika Republike Srpske podržao je ovu akciju donacijom od dvije hiljade KM. Ovo je treći put da stiže pomoć za Živka iz Kabineta predsjednika koji je za njegovo liječenje u posljednje četiri godine donirao oko 5.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana