Humanista obradovao Dragutina Ugrenovića iz Gradiške nakon pisanja Glasa Srpske biciklom

Milan Vujić
Humanista obradovao Dragutina Ugrenovića iz Gradiške nakon pisanja Glasa Srpske biciklom

GRADIŠKA - Dragutin Ugrenović iz gradiškog sela Miloševo Brdo više neće morati svakodnevno da pješači 60 kilometra do posla i nazad, jer je dobio bicikl, pa će ovim putem krstariti na dva točka.

Ovaj rekorder u pješačenju u Gradišci, ali i šire, moći će bar na neko vrijeme da zaboravi na svoj mukotrpan rekord, što mu zasigurno neće teško pasti. Poslije pisanja "Glasa Srpske" o Ugrenoviću koji do posla nerijetko pješači i šest časova, ovom hrabrom čovjeku je jedan sugrađanin poklonio bicikl vrijedan 520 maraka. Humanista, koji je želio da ostane anoniman, Ugrenovića je pozvao putem telefona i rekao da će mu kupiti bicikl čim dođe u grad.

- Cijepao sam dva dana drva u selu kako bih nešto zaradio. Zazvonio mi je telefon i jedan čovjek mi je rekao da želi da mi kupi bicikl kako više ne bih pješačio tolike kilometre - priča Ugrenović koji je bio u nevjerici kada je čuo lijepe vijesti.

U grad je došao u četvrtak ujutro i javio se čovjeku velikog srca koji mu je rekao da ga čeka ispred prodavnice sportske opreme.

- Izašao je iz automobila i odmah me prepoznao. Rekao mi je da uđemo u radnju i da izaberemo bicikl. Kada sam vidio cijene, bilo mi je neprijatno. Kazao sam mu da je ovdje skupo, i da je bolje da odemo kupiti neki polovan bicikl od 150, 200 KM, ali on je odmahnuo rukom i rekao: "Samo novi" - ispričao nam je Ugrenović koji je zahvalio "Glasu Srpske" i humanom čovjeku koji nije htio da se eksponira, jer više neće morati toliko da pješači.

Ovaj vrijedni čovjek nikada nije birao poslove i uvijek se trudio da, kako kaže, pošteno zaradi svoj komad hljeba, pa je zbog toga imao jaku volju da pješači satima. I tako već sedam godina, korak po korak, po vrućini, kiši, snijegu, Ugrenović na vrijeme stiže na nadnicu. Nije zaposlen, ali uvijek nađe neki posao, jer gazde znaju da je pouzdan radnik. Pohvalio nam se da je, otkad intenzivno pješači, prešao oko 70.000 kilometara.

Ugrenović kaže da će mu bicikl puno olakšati put do grada i nazad.

- Sada imam mnogo više vremena, pa ću možda uspjeti da nađem još koji posao. Biciklom u svoje selo stižem za samo sat, dok sam ranije morao da pješačim šest sati u jednom pravcu - priča nasmijani Ugrenović koji nam je mahnuo, a zatim se uputio u Miloševo Brdo.

Smršao 80 kilograma

Dragutin Ugrenović kaže da je presrećan što je dobio bicikl, ali da se, ipak, neće u potpunosti odreći pješačenja. Ističe da su mu upravo kilometri koje je "prevalio na nogama" pomogli da se izbori sa visokim krvnim pritiskom, dijabetesom i gojaznošću.

- Imao sam 150 kilograma, slabo sam se kretao, jeo sam sve što mi dođe pod ruke, pa sam dobio visok krvni pritisak i šećernu bolest. Shvatio sam da moram nešto preduzeti, pa sam smanjio obroke i počeo da živim zdravim načinom života - priča Ugrenović koji sada ima sedamdesetak kilograma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana